Figyelmeztetés ellenére sem váltanak biztonságosabb hitelre változó kamatozásról az adósok, pedig megugorhat a törlesztőrészletük

2019. szeptember 17., 12:40

Szerző:

Nagyjából 160 ezer olyan banki adós van, akiknek változó kamatozású hitele van a pénzintézeteknél. Ezeknek a hiteleknek az a veszélye, hogy az 3-6 hónapos, illetve 1 éves kamatperiódus után a pénzintézet új törtlesztőrészletet állapíthat meg, a Magyar Nemzeti Bank a gazdasági kilátások miatt viszont a törlesztők emelkedésére számít.

Aki nem vált fix kamatozású hitelre, csúnyán pórul járhat, meredeken emelkedhetnek a törlesztőrészletek a kedvezőtlenebb gazdasági helyzetben.

A bankok és az MNB ezért minden ilyen ügyfelet felkeresett nyár végéig levélben, hogy felhívják figyelmüket a veszélyekre, illetve a kiszámítható törlesztőrészletű 5-10-15 éves kamatperiódusú, úgynevezett fix hitelek felé tereljék őket. Bár a fix kamatozású hitelre való áttérés némileg magasabb törlesztőt eredményezhet, de minden körülmény között megmarad ugyanazon az összegen.

Bank360 tapasztalata szerint viszont az ügyfelek finoman szólva sem ostromolják a bankokat a hitelük módosításáért.

A bankok a szakportálnak azt válaszolták, hogy a számtalan kiküldött értesítés után alig néhány tucatnyi ügyfél jelentkezett, hogy biztonságosabb hitelre váltsanak.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.