A magyarok 80 százaléka azt szeretné, ha az Orbán-kormány bevezetné a feltétel nélküli alapjövedelmet

2020. június 9., 16:58

Szerző:

A magyarok döntő többsége – 80 százaléka – egyetért azzal  felvetéssel, hogy az Orbán-kormány vezesse be az általános alapjövedelmet. Ezen belül 53 százalék szerint ezt a lehető leghamarabb meg kell lépni, míg további 27 százalék szerint ezt fokozatosan, az érintettek megkérdezésével lehet megtenni –  derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A nemmel voksoló 20 százalékon belül 14 százalék osztja a véleményt, hogy az alapjövedelem bevezetésére itthon azért nincs szükség, mert ilyen rendszer valójában még egy országban sem működik, 6 százalékuk pedig úgy véli, hogy egy ilyen rendszer

túl sokba kerülne az államnak.

A megoldás lényege, hogy az ország minden polgára jogosult egy rendszeres pénzösszegre, függetlenül életkorától, családi állapotától, munkaerőpiaci státuszától vagy más tulajdonságától. Támogatói szerint az alapjövedelem akkora legyen, hogy fedezze a legalapvetőbb eróemberi szükségleteket: az étkezést és a lakhatást.

Az Orbán-kormány azonban finoman szólva sem alapjövedelem-párti. A kormányfő februárban úgy fogalmazott, hogy Magyarország adottságai miatt teljességgel lehetetlen az állampolgári alapjövedelem bevezetése, ez ugyanis a segélyalapú gazdaságba való visszacsúszást jelentené. Orbán szerint az alapjövedelem bevezetése egy kommunisztikus-szocialisztikus gondolat.