Ezermilliárdos veszteséget okoz a magyaroknak Paks II.

2018. január 19., 13:28

Szerző:

Az unióban csak piaci alapon, közpénzes rásegítés nélkül nem éri meg atomerőművet létesíteni – áll abban az elemzésben, amely az Európai Parlament zöldfrakciójában ülő Jávor Benedek kezdeményezésére készült el a tervezett paksi bővítés állami támogatását engedélyező bizottsági döntésről – írja a hirtv.hu.

A dokumentum megállapítja, hogy az Orbán-kormánynak sikerült rávennie az Európai Bizottságot, hogy az orosz Roszatom érdekében térjen el az írott uniós jogtól.

Fotó: e-a.hu

A jelentés kiemeli azt is, hogy Paks II. teljes egészében állami támogatásból épül, amit az Orbán-kormány mindvégig tagadott. A megaberuházás tőkeköltsége magasabb a várható hozamnál, ami a tízéves építési és a hatvanéves üzemelési időtartam alatt

ezermilliárd forintos nagyságrendű veszteséget jelent,

ezt a veszteséget pedig állami támogatással kell kompenzálni – összegez az elemzés. 

Pedig volna más út. Szakértői vélemény szerint Paks I. felújításának költségei az új blokk árának töredékére rúgnának, ráadásul akár húsz évvel is megnövelhető lenne működési idejük jóval kisebb ráfordítással, mint amennyibe Paks II. kerül – írtuk ebben a cikkünkben.

Mint az Index írja, a Závecz Intézet Greenpeace által rendelt kutatása szerint a magyarok többsége ellenzi, hogy Paks II. a jelenlegi konstrukcióban épüljön meg. A kérdésre, hogy „Egyetért-e Ön a paksi atomerőmű bővítésével, amennyiben azt egy orosz állami vállalat orosz hitelből építi meg?” a válaszadók

61 százaléka felelt nemmel és csak 19 százalék igennel

(20 százalék nem tudta, mit mondjon vagy nem válaszolt).