Az évszázad közepére tetőzik az Európai Unió népessége, közben brutálisan elöregedünk

2019. július 10., 13:20

Szerző:

Várhatóan a 2050-es évekig fokozatosan növekedni fog az Európai Unió népessége, elérve az 525 millió főt – vázolja előrejelzésében az Eurostat. A jelenlegi lakosságszám 513 millió fő.

A népesedési folyamat a mostani modellek szerint meg fog fordulni, a század végéig fokozatos csökkenésre számít az EU statisztikai hivatala. A gyermeke aránya a populációban várhatóan a 2018-as 16 százalékról 14-re fog csökkenni a század végére. A társadalom idősödése egyértelműnek tűnik, az átlagéletkor a jelenlegi 43,1 évről 48,7-re emelkedhet.

Fotó: Eurostat

A jóléti társadalmakra jellemzően a dolgozó korosztály a jelenlegi 65 százalékról várhatóan 55-re csökken a modell szerint, de fontos megjegyezni, hogy az nem számol a nyugdíjkorhatárt emelésével. Hozzátesszük, erre könnyen sor kerülhet, ugyanis az életminőség és a várható élettartam emelkedése miatt kutatók szerint akár tovább is munkaképesek lehetnek az emberek.

A 80 év felettiek aránya megháromszorozódhat, a jelenlegi 6 százalékról 18-ra emelkedhet a társadalomban 2100-ra.

Az idősek aránya oly mértékű lehet, hogy minden egyes 65 év feletti lakosra már kevesebb mint két munkavállaló fog jutni, amely a nyugdíjak előteremtése szempontjából nem lényegtelen kérdés.

Az Eurostat megjegyzi, hogy olyan sok a változó, illetve a lakosságra ható tényező, hogy az előrejelzés kifejezés használata is jóindulatú lenne.