Érthetetlen, de a kutyának se kellett az állami koporsógyár

2018. augusztus 31. 10:38 - szerző: 168 Óra

Mielőtt augusztus 31-én távozna posztjáról Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója, még gyorsan túladott 28 cégben meglévő kisebbségi állami tulajdonon – írja a napi.hu.

Az MNV elektronikus aukciós rendszerén augusztus 27-től két napig lehetett licitálni állami tulajdonban is lévő cégekre, és a meghirdetett 76 cég mintegy harmadára jelentkezett is vevő. 

A Kecskemétfilm Kft. esetében például 13,8 százalékos részesedéséről mondott le az állam: a kikiáltási ár 5,5 millió forint volt és végül ennyiért is kelt el, de a legnagyobb licitálás a Magyar Építő Zrt.-ben lévő 0,03 százalékos állami tulajdoni hányad megszerzéséért alakult ki, a licit 518 ezer forintról indult és végül 1,5 millió forintért szerezte meg az ismeretlen nyertes az értékes tulajdoni jogot. Ez a cég is Orbán Viktor hihetetlenül sikeres kötélbarátja, Garancsi István érdekkörébe tartozik.

A legnagyobb bevételt az Uniker Zrt.-ben lévő 8,8 százalékos állami tulajdon eladása eredményezte, közel 20 millió forintot kaszált az MNV. 

Senki nem akart beszállnia koporsóbizniszbe sem, pedig 34 millió forintért 3,5 százalékos tulajdont lehetett volna szerezni az 1949-ben alapított Keletfa Kft.-ben.

Fotó: Keletfa Kft.

Érthetetlen, hiszen a jelentős exportpiacokkal rendelkező nyíregyházi cég rendre egymilliárd forintos forgalmat bonyolít évente és 100 millió forintos profitot termel. Ez Magyarország piacvezető koporsógyártó társasága, amely évente 24 ezer darabot készít.