A munkaadókat kigolyózta a befizetők közül a kormány, mégis erősödtek a magánnyugdíjpénztárak

Öngondoskodásra készülnének a magyarok, de a cafeteria átalakítása kihúzta alóluk a szőnyeget.

2019. május 14., 17:00

Szerző:

Jelentősen visszaesett a munkáltatói befizetés aránya az első negyedévben a magánnyugdíj- és egészségpénztáraknál. Ennek ellenére gyarapodtak a pénztári vagyonok, mert a kiesést ellensúlyozta a hozam és a feltételezhetően részben kényszerből növekvő egyéni befizetések - ez derül ki Kravalik Gávor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnökének keddi sajtótájékoztatóján.

A tavalyi azonos időszakhoz képest az első három hónapban az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 5 százalékkal 1381 milliárd forintra, az egészségpénztáraké 2,1 százalékkal 52,6 milliárd forintra nőtt. Az előbbieknél 31 százalékkal 6,5 milliárd forintra, utóbbiaknál 63 százalékkal 1,3 milliárd forintra csökkentek a munkáltatói befizetések. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma lényegében változatlan, az 1,088 millió taggal működnek.

A munkáltatói befizetési arány csökkenése egyértelműen a cafeteriarendszer kormányzati átalakításával és az adószabályok változásával magyarázható.

Kraalik Gábor szerint a munkaadók jelentős része tavaly év végére előrehozta az idei befizetések egy részét, illetve a cafeteriáról csak tavasszal rendelkezett, a pénztártagok pedig a munkáltatói döntést figyelve kivártak. A munkáltatói hozzájárulás aránya a nyugdíjpénztári befizetéseken belül 2012 óta 59 százalékról 30 százalékra, az egészségpénztáraknál pedig 81 százalékról 19 százalékra csökkent. Kravalik szerint hosszabb távon a visszaesés korrekciójára lehet számítani.

Az ÖPOSZ vezetője szerint a pénztárak jelentik az egyik legjobb megoldást az öngondoskodásra, ám sokan csak munkáltatói hozzájárulással tudják ezt elkezdeni, ezért annak ösztönzését sürgette.