Enged a kérésnek az Orbán-kormány, augusztus 31-ig kitolná a bankszámla-azonosítás határidejét

A Magyar Bankszövetség egy hónappal többet kért.

2019. június 21., 19:25

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelezte, hogy a bankok kérhetik a banki azonosítás határidejének meghosszabbítását. azután pedig, hogy a Magyar Bankszövetség fel is lépett a halasztás érdekében, pénteken az Orbán-kormány pénteken módosító indítványt nyújtott be a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvényhez. Eszerint a határidőt június 26-ról augusztus 31-ig kitolnák – írja az mfor.hu

Az indítvány – derül ki a cikkből – a halasztást azzal indokolja, hogy több mint egymillió ügyfél bankszámlája kerülne veszélybe, ha június 26. maradna a határidő. „A Magyar Bankszövetség jelezte, hogy határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le. A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26. után bármilyen akadályba ütközzenek" – hangzik a szöveg.

A Magyar Bankszövetség azt szerette volna, hogy a határidő szeptember 30. legyen, mert így a bankok az Orbán-kormány családvédelmi akcióterve nyomán a támogatási konstrukciókra koncentrálhatnának  a nyári hónapokban.  Azt az indítvány egy szóval sem indokolja, hogy ebből miért faragnának le egy hónapot.