Elsüllyesztette a köztévé D. Tóth Krisztát és Gundel-Takács Gábort

Felmondott D.Tóth Krisztina, így megszűnik a DTK Show az m1-en. Januárban már csak ismétlések lesznek, a műsorvezető eközben szívesen folytatná műsorát más, kereskedelmi csatornán.

2013. január 7., 10:50

D. Tóth Kriszta búcsúlevélben köszönt el kollégáitól, amelyből kiderült, a decemberi csoportos létszámleépítés volt az utolsó csepp a pohárban. Társai háromnegyedét elbocsátotta az MTVA, így rajta kívül csak egy stábtag maradt. A közmédia vezetése szerint a műsorvezető a kiszivárogtatott levéllel akart nyomást gyakorolni a döntéshozókra – írta a

Népszava.

Nem megy bele nyilatkozatháborúba munkáltatójával, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) D. Tóth Kriszta, közeli munkatársainak szánt levele nem tőle került a nyilvánosság elé. Így reagált Facebook oldalán a műsorvezető, miután munkatársait búcsúlevélben tájékoztatta felmondásáról, annak okáról, és arról, hogy így műsora, a DTK Show is megszűnik. Az MTVA közleménye szerint D. Tóth Kriszta a kiszivárogtatással a médián keresztül kívánt nyomást gyakorolni a döntéshozókra, és az sem kizárt, hogy esetleg egy másik csatornánál kívánja folytatni pályafutását. Megjegyzték, ma, egy előre egyeztetett beszélgetés után tájékoztatják a részletekről a nyilvánosságot. Úgy tudni, D. Tóth Kriszta valóban keresi annak lehetőségét, hogy más csatornán folytathassa műsorát. Januárban a DTK Show korábbi adásait ismétli a köztévé.

A műsorvezető pénteken adta be a felmondását, szombaton pedig búcsúlevelet írt a kollégáinak. „Küzdöttem, ameddig az erőmből futotta. De az erőm elfogyott. Ne haragudjatok, elfáradtam.” Soraiból az derült ki, hogy a koncepciótlan vezetés, és a létszámleépítés volt az utolsó csepp a pohárban, stábja háromnegyedét elbocsátották a közmédiától. „A saját bőrötökön tapasztaltátok, hogy mennyire megnehezíti, egy idő után pedig ellehetetleníti a minőségi kreatív munkát az intézményi kiszámíthatatlanság, a koncepciótlanság, a szakmaiatlan döntések, a vezetők közötti, számunkra áttekinthetetlen harcok, a kapkodás. Mennyire megingatja az ember szakmai és személyes önbizalmát a sok egymásnak ellentmondó elvárás, a kavarás, a működésképtelen belső kommunikáció, az állandósult bizonytalanság” – írta kollégáinak. Kitért arra, hogy „a szerkesztői csapatot fokozatosan, és szakmailag abszolút indokolatlan módon mára közel a nullára csonkolták (összeszámoltam: a másfél évvel ezelőtti indulás óta öt embert rúgtak ki és hármat helyeztek át tőlünk máshová, ketten pedig, nem függetlenül a házban uralkodó körülményektől, külföldre ”menekültek„. A szerkesztőségi műhelyben mára rajtam kívül ”biztos„ helye egyetlen riporternek maradt, aki a sorozatos ígérgetés ellenére még mindig máshová tartozik szervezetileg). Így nem lehet dolgozni.”

Egy kommentelő szerint már korábban sejteni lehetett, hogy „érik” valami. Egy néző még tavaly ősszel szeretett volna jegyet venni a műsorra, de a válasz-email szerint erre már nem volt lehetősége, „jövőre lesz legközelebb felvételünk, amelynek dátuma még ismeretlen” – írták érdeklődésére.

A DTK Show másfél éve indult és belső gyártásban készült. A beszélgetős műsor a kezdeti nehézségek után sikeres volt, nagy nevek is szívesen nyíltak meg a műsorvezető előtt. Emlékezetes a ritkán nyilatkozó Garas Dezső szereplése, aki Down-kóros unokájáról mesélt a műsorban, de vendég volt Törőcsik Mari is. Szabó Győző és lánya énekes előadása hetekig vezette a toplistát – írta a Népszava.

A decemberi csoportos létszámleépítés után a stáb kéttagú maradt, a műsor költségvetését pedig hatmillióra csökkentették. Korábban a napilap rákérdezett a költségvetésére, de azt a választ kapták, hogy ezt nehéz megmondani, mert az MTVA stúdiójában és alkalmazottaival állítják elő. (A másik héten futó, külső gyártásban készülő Fábry Show-ra egy korábbi tájékoztatás szerint 15-18 millió forintot ad ki az MTVA adásonként.) A vendégek kiválasztása sem volt egyszerű. Egyes információk szerint az MTVA nem engedte, hogy Rózsa Györgyhöz behívják barátját, Gálvölgyi Jánost. Majka pedig már a sminkszobában ült, amikor kiderült: a rapper nem kerülhet a műsorba, mert féltek, hogy „nem kívánatos” politikai nyilatkozatot tesz. Végül felvették az adást, de egyik legnépeszerűbb slágerét nem játszhatta el, mert a vezetőség szerint azt sugallja, hogy „Magyarország rossz hely”.

Lapértesülések szerint eltűnik a köztévé napi vetélkedője, a Maradj talpon! is, de a Magyarország, szeretlek! sem lesz többet látható. És hogy a lapok jól értesültek, azt bizonyítja, hogy a hír kipattanása után a Maradj talpon! Facebook-oldalán egy kvázi búcsúüzenet jelent meg. „Nagyon köszönjük a sok pozitív hozzászólást, hogy ennyien visszavárjátok a műsort! Sajnáljuk, hogy a képernyőn nem tudtunk megfelelően elköszönni, de mint tudjátok, a műsor felvételről megy, nem élő, és amikor az utolsó adásokat készítettük, még nem született meg a Maradj talpon! jövőjéről szóló döntés. Készülünk az új műsorra, és ez sem kerül végleg a süllyesztőbe.”