Drágulnak a lakások, nem hosszabbítja meg a kormány a lakáskedvezményt

2018. július 4., 14:20

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában azt nyilatkozta, hogy megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa. Az adókedvezmény jelenleg 2019. december 31-ig van érvényben, a pénzügyminiszter bejelentette, hogy nem tervezik a hosszabbítást. A lakásépítési kedvezmény is megszűnik – írja a Portfolio. (A kedvezményes áfa bevezetését egyébként eleve három évre tervezték, hogy felpörgesse az építőipart.)

Az új lakások vásárlásakor 2016 eleje óta 27 százalék helyett 5 százalék az áfa, ami 2019 végével visszaáll. Így ha újra 27 százalékos lesz áfa, akkor egy 50 milliós lakás áfája 2,5 millió forint helyett 13,5 millió forint lesz. A vásárlónak a végösszeg 63,5 millió forint lesz.

– Mi erre a 3 évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítéssel. Ennek érdekében adott a kormány egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény – mondta Varga a rádióműsorban.

A pénzügyminiszter ezért azt javasolja, hogy aki csak tudja, eddig az időpontig vegye igénybe az adókedvezményt.

Fotó: Pixabay

Vargát arról is kérdezték a műsorban, hogy milyen hatással lesz a döntés a lakáspiacra, nem tűnnek-e el emiatt a fejlesztők.

– Ez is egy szempont, de vannak más szempontok is. Például, hogy Budapesten az eladott új lakások 10 százalékát külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze

– válaszolta a miniszter.

Ugyancsak felmerült szempontként a magyar építőiparban tapasztalható kapacitáshiány, vagyis hogy az építőipar nem rendelkezik kellő kapacitással a fejlesztések végrehajtásához. Az építőipar a hiányra áremeléssel reagált.