Donald Trumpnak nem tetszik a Facebookot és a Google-t sújtó francia digitális adó, kemény ellenlépést ígér

2019. július 26. 21:47 - szerző: MTI

Válaszlépést ígért Párizsnak az amerikai cégekre kivetett digitális adó miatt Donald Trump pénteken.   Twitter-bejegyzésében a politikus lényegi ellenlépést említett, miután Emmanuel Macron francia államfő aláírta és ezzel törvényerőre emelte a francia nemzetgyűlés döntése a digitális adó kivetéséről. 

A francia adó a nagy amerikai tech-vállalatokat érinti, köztük az Alphabet leányvállalatát, a Google-t, vagy az Amazon internetes kereskedőcéget.  „Franciaország éppen most vezetett be digitális adót a mi nagyszerű technológiai cégeinkre. Ha van valaki, aki megadóztathatja őket, az a saját országuk, az Egyesült Államok. Rövid időn belül lényegi kölcsönös lépést teszünk Emmanuel Macron őrülete ellen” – fogalmazott mikroblogjában az Egyesült Államok elnöke.  „Én mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia” – fűzte hozzá. E megjegyzését elemzők úgy értelmezték, hogy az amerikai elnök esetleg a francia borokra kivetendő büntetővámon gondolkodik.

Az elnök Twitter-bejegyzése után a Fehér Ház részletesebben reagált a francia döntésre. – Franciaország egyoldalú intézkedése láthatóan a gazdaság meghatározott ágazataiban szolgáltatást nyújtó, élenjáró amerikai technológiai vállalatokat veszi célba - mondta Judd Deere szóvivő. Leszögezte, az Egyesült Államokat "mélyen megdöbbenti" a francia döntés, amelyet szerinte az amerikai vállalatok és dolgozók kárára hoztak.   

A francia törvényhozás július elején fogadta el az új adónemet. A párizsi szavazás előtt Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója közölte: a francia adó hátrányosan különbözteti meg az amerikai cégeket, ezért a hivatala behatóan megvizsgálja majd, hogy milyen válaszlépésre lesz szükség. Robert Lighthizer akkor érzékeltette, hogy Washington esetleg a Kína ellen foganatosított büntetővámokhoz hasonló intézkedéseket hozhat Párizs ellen is.