Dől a közpénz az NBI-es fociklubokhoz, de szerencsére adót gyakorlatilag nem kell fizetniük

2019. március 18., 13:36

Szerző:

Az NBI-es fociklubok összesen akár milliárdos nagyságrendű közpénzhez is juthatnak évente a központi költségvetésből és az önkormányzatok kasszájából is. Az mfor most viszont azt összesítette a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó beszámolók alapján, hogy a fociklubok mennyit adtak vissza ebből az államnak, mennyi adót fizettek be. 

Az első osztályban szereplő fociklubok 2017-ben valamivel több mint 15 milliárd forintnyi értékesítésből származó árbevételre tettek szert, az államkasszába viszont csak 85,7 millió forint társasági adót fizettek be. Ez az elért bevétel arányában 0,5 százalékot jelent.

A legnagyobb bevételt, 3,2 milliárdot elérő Mol Vidi FC 5,5 millió forintot fizetett be a büdzsébe társasági adó címén. A legtöbb adót, valamivel több mint 20 millió forintot a harmadik legnagyobb árbevételű klub, a Puskás Akadémia utalta át. Így az NBI-es klubok által befizetett társasági adó több mint ötöde köszönhető a felcsúti csapatnak.

Kiemelkedő összegű társasági adót fizetett a Diósgyőr is, 19 milliót, pedig 2017-ben az egyik legkevesebb, 770 millió forintnyi árbevételt tudták felmutatni. A harmadik legnagyobb összeggel a Budapest Honvéd támogatta meg a költségvetés társasági adó sorát, az egymilliárdos árbevételből 14,6 millió forintot utaltak el. A legkevesebb társasági adót a Kisvárda fizette be, mindössze 738 ezer forintot. Ez a csapat érte el az NBI-esek közül a legkisebb árbevételt, 398 millió forintot.

A társasági adónál jóval nagyobb kötelezettséget jelentenek a bérek után fizetendő járulékok, ebből a klubok összesen 2,1 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetéshez 2017-ben.

Összességében az NBI-es fociklubok 2,55 milliárd forintot utaltak az államkasszába különféle adók és járulékok címén.