Hiába nőnek az árak, egyre több dohányterméket fogyasztanak a magyarok

2019. július 23., 11:59

Szerző:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikája szerint nő a  drága dobozos cigaretta forgalma, míg a "spórolós" finomra vágott dohányé csökken

– írja a Napi.hu. A 2008-ban kitört gazdasági válság után ellentétes folyamat zajlott, sok dohányos a 'tekerős" dohány vásárlására tért át, összességében némi csökkenő fogyasztás is kimutatható volt, de ahogy megfeleződött a dobozos cigaretták forgalma, úgy duplázódott a vágott dohányé.

A NAV adatait érdemes úgy kezelni, hogy a nem a ténylegesen megvásárolt, hanem a forgalomba került termékek számát vizsgálja, de ez hosszabb távon szinkront mutat a valós fogyasztással.

A számításaik szerint idén június és tavaly július között 8,64 milliárd szál cigaretta került szabadforgalomba, amely összeget utoljára 2014 elején regisztrált a NAV. Hozzá kell tenni, hogy ez a szám közel fele a válság előtti adatoknak, de az emelkedés jól érzékelhető:

2017 áprilisában 6,4 milliárd szál került forgalomba.

A fogyasztás annak ellenére nő, hogy folyamatosan, utoljára idén júniusban nőtt a jövedéki adója a dohánytermékeknek. A Központi Statisztikai Hivatal 11,7 százalékos emelkedést mért a 2018-as adatokhoz képest.