Bezárta az MNB Matolcsy György unokatestvérének a bankját

2019. március 14., 17:24

Szerző:

Az MNB – tekintettel az ügyfelek érdekeinek védelmére – visszavonta az NHB Bank tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását – közölte a jegybank. 

A jegybanki intézkedések oka, hogy a hitelintézetnek – a helyzetének rendezése érdekében az MNB által elrendelt közel 90 napos, a betétkifizetési, kötelezettségvállalási részleges korlátozására vonatkozó időszakban – nem sikerült megfelelően, tartósan orvosolnia likviditási válsághelyzetét. Tekintettel arra, hogy a hitelintézet sem (a nagybetétesektől függő) üzleti modell jelentős átalakítása, sem a mindenkori fizetőképesség terén nem tett olyan érdemi lépéseket, amelyek a hosszútávú életképességet biztosítanák, az MNB az ügyfelek érdekének veszélyeztetettségére is tekintettel – összhangban a hitelintézeti törvény vonatkozó előírásaival – az engedély-visszavonás mellett döntött.

Fotó: NHB honlapja

A jegybank – azután, hogy egy átfogó vizsgálata nyomán tavaly augusztusban számos kötelezést írt elő és bírságot is kirótt az NHB Bankra – a hitelintézetnél tavaly decemberre rövid idő alatt kialakult likviditási problémák  miatt 2018. december 18-i végzésében rendelte el a betétek kifizetésének ideiglenes korlátozását, 7 millió forintban maximálva a betétesek által felvehető összeget, megtiltotta a banknak újabb kötelezettségek vállalását, s ezen előírások betartásának ellenőrzésére felügyeleti biztost is kirendelt. Ideiglenes intézkedéseit az MNB 2019. január 17-i, illetve 2019. február 15-i végzéseiben további 30-30 nappal (végső soron a törvény által meghatározott lehetséges maximális időtartamig) meghosszabbította.

Az NHB Bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát tette ki, likviditási és tőkehelyzete semmilyen módon nem fenyegette a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását. A nyilvántartások szerint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítás várható mértéke a sajtóban megjelent 10-12 milliárd forintos összeg töredékét teszi ki. Összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel a hitelintézetnél.

Az NHB-t sokan a Matolcsy-család bankjaként emlegették, Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. által 98,47 százalékban a tulajdonosa, Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is vezetett ott számlát. Mégsem lehet számukra nagy érvágás az NHB bezárása, mivel még az MNB december 18-ai fellépése előtt kevesebb mint két héttel a Gránit Banknál nyitottak új számlákat – írja az mfor

Rosszul járhatott azonban a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., mivel több milliárdja volt az NHB-számláján a kifizetési korlátozás bevezetésekor. Az őrző-védő cég azért érdekes, mert az utóbbi időben több értékes kormányzati megrendelést kapott.