Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

A magyar és más európai munkavállalóknak is kevesebb jut a gazdasági jólétből az Európai Szakszervezeti Szövetség szerint

2020. február 11. 13:36 - szerző: MTI

Az EU tagállamainak kétharmadában a munkavállalók az ország GDP-jének kisebb részét kapják meg, mint az évtized elején - közölte az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) felmérésének eredményét a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a szövetség folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal az európai minimálbér bevezetéséről. A bizottság legfrissebb statisztikái szerint a bérekben kifizetett GDP aránya 2010 és 2019 között 18 tagállamban visszaesett. A legnagyobb mértékben, 19 százalékponttal Írországban, a második helyen Horvátország szerepel a listán 11 százalékpontos visszaeséssel, Cipruson 6 százalékpont, Portugáliában és Máltán 5-5 százalékpont volt a bércsökkenés.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum felújítása 
Fotó: Rosta Tibor

Magyarországon 2009-ben a GDP 48,8 százalékát fizették ki bérekben, míg 2019-ben 46,6 százalékát az Európai Szakszervezeti Szövetség vizsgálata szerint.

A közlemény idézte Esther Lynchet, az ETUC főtitkár-helyettesét, aki kifejtette, támogatják Ursula von der Leyen ígéretét, miszerint az új Európai Bizottság "az emberekért működő gazdaságot" hoz létre.

"A bizottság adatai azt mutatják, hogy a legtöbb tagállamban az emberek keményebben dolgoznak, mint az évtized elején, mégis kevésbé érzékelik a jólétet" - tette hozzá a szövetség főtitkár-helyettese, aki egyúttal megjegyezte, "Von der Leyen bizottsági elnök ígéretének teljesítéséhez olyan javaslatokat kell előterjeszteni, melyek Európa-szerte megemelik a fizetéseket."