Az EU-nak köszönhetően évente több száz euróval nő egy átlagos magyar jövedelme

2019. május 10., 11:11

Szerző:

Átlagosan évi 840 euróval nő az Európai Unióban a polgárok reáljövedelme attól, hogy országaik az egységes belső piachoz tartoznak. Nagyok viszont a területi különbségek, a dél-európai és keleti tagállamok, köztük Magyarország kevesebb, a fejlett közép-európai részek több pluszjövedelemhez jutnak – írja a Privátbankár a német Bertelsmann Alapítvány és a Sussexi Egyetem közös tanulmánya alapján.

A tanulmányban arra keresték a választ, hogy milyen előnnyel jár az EU egységes piaca, amely a világ legnagyobb gazdasági térsége, ezért megvizsgálták annak az európai régiók reáljövedelmére gyakorolt ​​hatását.

A kutatók megállapították, hogy Magyarországon belül is óriásiak a területi különbségek

Míg Budapest és vonzáskörzetében átlagosan évi 579 euróval nőnek a jövedelmek évente a közös piacból fakadó előnyöknek köszönhetően, addig az Észak-Alföldön mindössze 240 euróval, ezzel Európa egyik legelmaradottabb térsége.

Hazánkban a Nyugat-Magyarországon élők élvezik jobban az EU előnyeit, ott 459 euró az átlagos évi növekmény. de az ország többi régiójában 250-350 euró a növekmény, szintél lemaradva az átlagtól.

Fotó: Bertelsmann Alapítvány

Zürich és London azon régiók közé tartozik, ahol a lakosság a legtöbb előnyhöz jut ebből, a jövedelemnövekedés több mint 2000 euró fejenként és évente. Ez azt jelenti, hogy az egységes piac legnagyobb nyertesei jelenleg vagy nem EU-tagok, vagy nemsokára elhagyhatják az EU-t és az egységes piacot.

Az elemzés nem csak országokat, hanem több mint 250 európai régiót vizsgált az egy főre jutó bruttó hazai termékre gyakorolt ​​hatása szempontjából.

Összességében mindenki nyer valamit, de egyes régiók többet, mint mások.

A kutatás szerint nem a legnagyobb gazdaságok részesülnek a legjobban a pluszjövedelemből, hanem a kicsi, de erős exporttal rendelkező nemzetek. Emellett az Európa földrajzi központja körül fekvő magországok és régiók érik el a legmagasabb egy főre jutó nyereséget. Sokkal többet, mint a kontinens déli vagy keleti részén levő uniós tagok.

Az egy főre jutó legnagyobb pluszjövedelem Svájcban (2900 euró), Luxemburgban (2800 euró) és Írországban (1900 euró) tapasztalható, de Belgium, Ausztria és Hollandia is a csúcson levők közé tartozik.

Dél-Európában viszont a jövedelemnövekedés sokkal alacsonyabb. Ez részben annak tudható, hogy a versenyképesség elmarad, például Spanyolországban (590 euró egy főre és évre), Portugáliában (500 euró) vagy Görögországban (400 euró). Magyarország alig egy hajszállal előzi meg Görögországot, miközben némileg lemaradtunk Portugáliától. Lengyelország és Horvátország mögöttünk és kicsivel Görögország mögött áll, a sort Románia és Bulgária zárja.