Az egész magyar gazdaságot veszélyeztető törvénymódosításra készülhet a kormány?

2018. július 7. 09:41 - szerző: 168 Óra

Egy eseti ügy kezelése miatt veszélyeztethetnek egy fontos jogintézményt a képviselők - legalábbis ez derül ki az Index cikkéből. A portál szerint a költségvetési vita során az országgyűlés elé került egy módosítási javaslat, amelyet Lex reptérnek keresztelt el az Index, és amelnyek elfogadása azt jelentené, hogy

ha valakinek már jogerősen elrendelik a felszámolását, de kifizeti a vitatott számlát, akkor megszűnik ellene a felszámolási eljárás.

Ez a cikk szerint több szempontból veszélyes, mivel teljesen kiüresíti a felszámolási eljárások hazai intézményét, jelentősen rombolja az üzleti bizalmat, a tisztességes vállalkozásokat sújtja, és óriási előnyt ad a számlákat nem fizetőknek. másrészt az benne az érdekes, hogy olyan, mintha egyetlen vitás eset miatt írták volna a törvényt, ezért nevezték el Lex reptérnek.

A vitás eset pedig a Malévé. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis pár hete elrendelte az állami Malév Ground Handling Zrt. felszámolását, miután jogerős végzésben megállapította a repülőgépek földi kiszolgálását végző Malév-utódcég fizetésképtelenségét.

Amint a Malév GH ezt megtudta, kifizette tartozását a Budport Kft. nevű versenytársának, amely az eljárást kezdeményezte, csakhogy az nem engedte ki a felszámolási eljárásból, mert egyéb követelései is vannak az adóssal szemben.

Tehát a tervezett jogszabály-változtatás mögött ez az egy teljesen konkrét vita állhat az Index szerint. Ezzel menekülhetne meg a felszámolás elől, a már említett Malév Ground Handling (GH) Zrt. A földi kiszolgálást végző állami vállalat a cégadatok szerint súlyos anyagi helyzetben van, a milliárdos állami tőkesegítség ellenére adósságai és jogvitái vannak.

A Lex reptér mintha azért íródott volna tehát, hogy megmentsék a Malév utódcégét.