Akar 30 milliárdot spórolni? Van egy tippünk!

Magyarországon évente körülbelül 425 milliárd forintot költenek üzleti célú nyomtatásra, ám hatékonyabb használattal több mint 30 milliárd forintot is meg lehetne takarítani évente.

2009. május 1., 05:15

Az angol Centre for Economics and Business Research (cebr) kutatóintézet felmérése szerint a teljes összegből 162 milliárd forintot a kihelyezett nyomtatásra, 263 milliárd forint a házon belüli nyomtatásra költenek el.

Ésszerűbb használattal az előbbiből 10 milliárd forintot, az utóbbiból pedig 6,5-20 milliárd forintot lehetne megtakarítani éves szinten - írta az MTI.

A nyomtatókat gyártó OKI Printing Solutions megbízásából a piacvezető független gazdasági tanácsadó cég, a cebr 23 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy a többi között az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban valamint számos közép-európai országban és a Közel-Keleten a szervezetek közel 260 milliárd dollárt költenek évente nyomtatásra, beleértve a mintegy 76,8 milliárd dollárnyi külső cég megbízásával elvégzett nyomtatást. Az összeg több, mint Írország teljes GDP-je.

A cebr szerint a költségcsökkentésen felül a nyomtatás kezelésben végrehajtott változtatásoknak a környezetre gyakorolt hatása is jelentős lenne. Különösen a felesleges szállítás és hulladék termelés területén. Mindez Magyarországon például közel évi 13 ezer tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást eredményezhetne, ami 3.500 személyautó éves környezetterhelésével egyenértékű.

A kutatás szerint két speciális területen hajtható végre a költség-megtakarítás. A felmérés becslései alapján a külső cég megbízása helyett a cégen belül elvégzett nyomtatási feladatok éves szinten világszerte mintegy 5,4 milliárd dollár megtakarítást eredményezhetnének, ezen belül a magyar piacon nagyjából 10 milliárd forintnyit. A megtakarítások nagy része abból fakadhatna, hogy kevesebb hulladék keletkezik, hiszen így mindig csak a szükséges mennyiségű alapanyag nyomtatására kerülne sor, akkor és ott, amikor arra szükség van.

A megtakarítás másik része a megfelelő nyomtatási technikák alkalmazásával érhető el, azaz az idő és a nyomtatási eszköz, illetve a papírmennyiség-felhasználás optimalizálásával. A nyomtatók pontos beállításával a papírhulladék mennyisége és az időveszteség is csökkenthető.

A felmérés alapján Magyarországon a legnagyobb mértékű megtakarítás a közigazgatásban lenne elérhető, itt éves szinten 3,998 milliárd forint, míg az oktatási szektorban további 2,795 milliárd forintot lehetne spórolni a vázolt technikák alkalmazásával.

A felmérés megállapítja, hogy a hatékonyabb nyomtatásra való áttérés akár több mint 33 milliárd forinttal növelheti a magyar bruttó hazai terméket (GDP) és 2,6 milliárd forinttal a nettó exportot, mivel a hatékonyabbá váló magyar cégek az egész világon sokkal eredményesebben versenyezhetnek.