Irtózatosan sok pénzt, több mint 11 ezer milliárdot fizettek be a magyarok az államkasszába az idén

2019. december 4., 16:09

Szerző:

A kormányzat hónapról hónapra hírt ad az állam pénzügyi helyzetéről. A legfrissebb számok az esztendő első tíz hónapjának statisztikáját tartalmazzák, ezekből pedig az derül ki, hogy idén csak úgy záporoznak az adóforintok a közkasszába – írja a Magyar Nemzet.

Január eleje és október vége között a hat legfontosabb közteherből – vagyis az áfából, a jövedéki és a társasági adóból, a járulékokból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból –

több mint 11 300 milliárd forint folyt be az államkasszába.

A summa nagyságát, jelentőségét emiatt leginkább az mutatja meg, ha összehasonlítjuk 2018 azonos időszakának adatával. Az összevetésből az derül ki, hogy idén

tíz hónap alatt kereken 1225 milliárd forinttal érkezett több a hat adóból, mint tavaly.

A forgalmi adónál volt a legnagyobb bevételemelkedés, szám szerint 551 milliárd forinttal érkezett több ebben az évben. Emellett azonban számottevő, százmilliárdos nagyságrendű a többlet a személyi jövedelemadónál és a társadalombiztosítást megillető tételeknél is.

Az áfabevételt elsősorban az lökte feljebb, hogy jól teljesít a kiskereskedelem és a feldolgozóipar, bővül a fogyasztás, és nehezebb eltitkolni a bevételeket. Arra, hogy a vásárlóknak több elkölthető pénzük van, az a magyarázat, hogy folyamatosan nő a munkahellyel rendelkezők létszáma, és a bérek is egyre feljebb kúsznak – magyarázza a számokat a kormánylap.