Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A Matolcsy-alapítványok 266 milliárdjának nagy részét kiszervezték, a maradékot Mészáros Lőrinc bankjába tették

2018. november 12. 09:58 - szerző: 168 Óra

Mindössze 26 milliárd forint közvetlen pénzügyi befektetésük maradt a Matolcsy György-féle Pallas Athéné-alapítványoknak, amelyeket tízszer ennyi közpénzzel, 266 milliárd forinttal indított el a jegybank 2015 elején – írja a 24.hu.

Az alapítványok vagyonát kezelő (amúgy az alapítványok tulajdonában lévő) Optima Zrt. adataihoz a portál közadat-igénylésen keresztül jutott hozzá. 

2018 őszére a 266 milliárd forint szinte teljes egészét sikerült kiszervezni az alapítványok cégbirodalmába és ingatlanokba. A megmaradt 26 milliárd forintjukat szinte az utolsó fillérig a Mészáros Lőrinc résztulajdonában és Matolcsy György jegybankelnök volt helyettese, Balog Ádám vezetése alatt álló MKB Bankban tartották.

Így az alapítványok 2018 harmadik negyedévének végén a 26 milliárd forintból 10,4 milliárdot bankbetét formájában tartottak az MKB-ban, 15,2 milliárdot pedig 2024-ben lejáró vállalati kötvények formájában.

Emellett az Optima Zrt. adatai szerint maga az Optima egy 4 milliárd forintos betétet is tartott az MKB-ban a harmadik negyedév végén, sőt az alapítványok Optimum I. Értékpapír Alapjának (amit az Optima Zrt. leányvállalata, az Optima Alapkezelő Zrt. kezel) portfóliójában is volt egy 73 millió forintos MKB-s bankbetét. És akkor ott vannak még a Pallas Athéné-birodalom egyéb tartományai, a főleg ingatlanos kisebb vállalatok, amik előszeretettel vezetik a számláikat az MKB-nál.

Az alapítványok esetében az történt, hogy a rájuk bízott közvagyon nagy részét kifolyatták az alapítványok köré épült céghálóba, illetve ingatlanokat vásároltak belőle. Az MKB-ban tartott 26 milliárd forinton túl az összes pénzeszközüket kiszervezték a saját cégeikbe.

Az Optima nem részletezte, pontosan milyen befektetési jegyek és vállalati kötvények vannak az alapban, csak néhány példát említettek: UBS Bank, AXA, Total, Unicredit, Aegon, Deutsche Bank, Lloyds.