A magyarok 60 százaléka az elvárásokon felül teljesít a munkahelyén

2017. október 26. 20:40 - szerző: MTI

Magyarországon az előző évhez hasonlóan idén is csökkent a dolgozói elkötelezettség, ugyanakkor a munkavállalók magabiztosabbá váltak az Aon Hewitt Legjobb Munkahely Program dolgozói elkötelezettséget vizsgáló kutatása szerint, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Az Aon Hewitt humánerőforrás-tanácsadó vállalat felmérésében 95 cég közel ötvenezer munkavállalója vett részt, és a vállalat a válaszok alapján idén 17. alkalommal állította össze a legjobb munkahelyek listáját. A közlemény szerint egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 60 százaléka elkötelezett, ez az arány egy százalékpontos csökkenést jelez az egy évvel korábbi adathoz képest. Ők azok a munkavállalók, akik szívesen ajánlják a munkahelyüket másoknak, nem terveznek állást változtatni, és elváráson felül teljesítenek.

A kutatás eredményei arra is rámutattak, hogy a cégnél eltöltött idővel csökken az elkötelezettség, a kevesebb mint három hónapja a cégnél dolgozók 71 százaléka elkötelezett, három-öt év múlva már csak kicsivel több mint 50 százalék az arányuk. Az Aon Legjobb Munkahely Díjat idén elnyert vállalatok a gyógyszeripar és a kereskedelem mellett az IT, a termelés és a pénzügyi szolgáltatás területén működnek, a díjazottak kétharmada 250 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató kis- és középvállalat (kkv). 

A közlemény szerint a díjátadó ünnepségen Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára kifejtette: a vállalatoknak oda kell figyelniük azokra az értékekre, amelyeket a kormány is magáénak vall, így egyebek mellett az etikus és felelős üzleti magatartásra és a társadalmi felelősségvállalásra. Az idei díjazottak a 250 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató kategóriában az AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Kft., az ARM Hungary, a Dél-100 Kft., a Faulhaber Motors Hungaria Kft., a Fétis Kft., valamint a Gránit Pólus Csoport, a Hilti Hungária Kft., a HRP Europe Kft., az MKB-Euroleasing, az MKB-csoport tagja, és a PepsiCo Magyarország (FÁÜ Zrt.). A 250 és 1000 dolgozót alkalmazó cégek közül díjazták a B.Braun Avitum Hungary Zrt.-t, a EuroFamilyt, a GlaxoSmithKline Biologicals Kft.-t és a JYSK Kft.-t. Az ezer munkavállalónál többet foglalkoztató cégek közül a Legjobb Munkahely Díját a Decathlon Magyarország kapta.