A magyar cégek 83 százalékánál három ember munkáját is automatizálni lehetne

2019. április 30., 10:02

Szerző:

A magyarországi cégek 99 százalékánál legalább egy, 83 százalékuknál pedig három olyan munkakör is van, amelyet automatizálni lehetne – írja a Népszava a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének 6781 vállalatot érintő felmérése nyomán. Főleg az adminisztratív, az adatgyűjtés és -feldolgozási, az értékesítési és ügyfélszolgálati területeket érinthet, illetve az olyan nehéz vagy egészségre káros fizikai munkákat, amelyeket robot hatékonyabban végezhetne el. 

Elindult az elektromos motorok sorozatgyártása az Audi győri
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Bár ami az automatizációt illeti, a magyarországi cégeknek még van hova fejlődniük, mindössze a kétharmaduk hajtott végre ilyen jellegű fejlesztést az elmúlt három évben. Automatizálásra és digitalizálásra a legkevesebbet a kisvállalkozások költik a multik és az ipari cégek szívesebben szánnak rá pénzt. Eközben a fejlesztést mellőző cégek vezetőinek 40 százaléka feleslegesnek tartja az egészet, Forráshiányról 14 százalékuk, túl magas költségekről 10 százalékuk beszélt.

A digitalizáció jelentette átalakulásról Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos nemrég konferenciát hívott össze, ebben a cikkünkben írtunk róla bővebben.