A EU kétszer annyi adót fizettetne a Facebookkal és Google-lal, mint eddig

2017. szeptember 21. 16:33 - szerző: 168 Óra / MTI

Kidolgozták a menetrendet a digitális gazdaság megadóztatására.

Az Európai Bizottság szerint a jelenlegi adórendszer nem alkalmazkodik kellőképpen a modern valósághoz, ezért új menetrendet hozott létre annak biztosítására, hogy a digitális gazdaságban érintett valamennyi vállalatot tisztességes és növekedésbarát módon adóztassák meg – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Fotó: PA Wire / Dominic Lipinski

A bizottság szerint a hatályos adószabályokat a hagyományos gazdaság számára tervezték, és nem képesek olyan tevékenységek adóztatását kezelni, amelyek egyre inkább az immateriális javakra és adatokra épülnek. Egységes fellépésre van szükség, ugyanis a probléma megoldására irányuló egyoldalú tagállami intézkedések kiskapuk megteremtésével fenyegetnek az egységes piacon. A digitális vállalatok tényleges adókulcsa az Európai Unióban a becslések szerint mintegy fele a hagyományos vállalatokénak, vagy gyakran még annál is sokkal kevesebb. Amíg ugyanis a hagyományos vállalatokat megsarcoló medián adókulcs 23,2 százalék, a digitális cégek 10,1 százaléknál nem fizetnek többet. 2013 és 2015 között – írja a Reuters – az EU tagországai csak a Facebook és a Google miatt 5,4 milliárd eurónyi adóbevételtől estek el.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős uniós biztos hangsúlyozta: a modern adózási szabályok alapvető fontosságúak az EU digitális egységes piacának teljes potenciáljának kihasználásához, valamint az innováció és a növekedés ösztönzéséhez. Olyan modern és fenntartható adórendszert kell kialakítani, amely jogbiztonságot, növekedésbarát ösztönzőket és egyenlő versenyfeltételeket biztosít valamennyi vállalkozás számára.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa jelezte: a vállalatoknak ott kell adót fizetniük, ahol nyereséget termelnek. Azonos és tisztességes versenyfeltételeket kell biztosítani minden szereplő számára, ugyanis a digitális vállalatok hatalmas nyereséget hoznak létre akkor is, ha nincsenek fizikailag jelen az EU-ban.

Az egységes EU-s szabályok 2018 tavaszán léphetnek hatályba az Európai Bizottság közleménye szerint.