A Cheque Déjeuner számára kedvező ítélet született, Magyarország 12,6 milliárd forintos kártérítést fizethet

2018. október 25., 09:35

Szerző:

A mostanában Groupe UP néven futó francia cafeteriacégnek a Cheque Déjeuner-nek (CD) adott igazat a Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) a Magyarországgal folytatott vitában - derül ki a 444 cikkéből. A cafeteriacég azután fordult a ICSID-hez, hogy az Orbán-kormány a többi hasonló vállalattal együtt kiszorította a magyar piacról, a kedvező döntés pedig azt jelenti, hogy megítélték neki a Magyarország által kifizetendő 39 millió eurós (átszámítva 12,6 milliárd forintos) kártérítést.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

A CD két másik cafeteriacéggel, az Edenreddel és a Sodexóval együtt fordult a testülethez a magyarországi cafeteriarendszer átalakítása nyomán. Jogászai az 1987-es magyar-francia beruházásvédelmi megállapodásra hivatkozva azzal érveltek, hogy bár piacvezetők voltak Magyarországon, az Orbán-kormány gyakorlatilag kisajátította az üzletüket, amikor 51 százalékra emelte az a hagyományos étkezési utalványok adóját, az állami cafeteriacég által kiállított Erzsébet-utalványokét és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) SZÉP-kártyáké viszont alacsonyan, 31 százalékon tartotta. Az ICSID ennek adott igazat az Orbán-kormánnyal szemben, amely egyrészt azzal indokolta az intézkedést, hogy javítani akart a magyar munkavállalók étkeztetésén, másrészt pedig azzal, hogy a cafeteriacégek nyereségét Magyarországon akarta tartani. Az Edenrednek korábban 23 millió eurós (átszámítva 6,9 milliárd forintos) kártérítést ítélt meg a ICSID az ügyben. 

Korábban az Európai Unió Bírósága is kimondta, hogy a magyarországi cafeteriarendszer átalakítása nem egyeztethető össze az meg az EU-s joggal, a külföldi társaságok kiszorítása ugyanis sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. A magyarországi cafeteriarendszernek a jelenlegi formájában nemsokára vége, hónapok múlva fel is számolják.