2030-ra a felére csökkentené a kidobott élelmiszer mennyiségét az EU

2017. május 17. 06:01

Az Európai Parlament képviselői azt akarják elérni, hogy 2030-ra a felére csökkenjen a most évi 88 millió tonna kidobott élelmiszer mennyisége.

Kedden elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg az adományozást és teremtsen tiszta helyzetet a lejárati időt jelölő elnevezések között. A tervek szerint:

• 2030-ra felére csökkenne a kidobott élelmiszer,
• könnyebb lenne az adományozás,
• világosabb lesz a címkézés.

„Ez a probléma mindenki felelőssége, az EU pedig leginkább az adományozást megkönnyítő jogszabály-módosítással tud segíteni” –mondta Biljana Borzan (S&D, Horvátország) jelentéstevő. Az állásfoglalást kedden 623 szavazattal 33 ellenében 20 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők azt akarják elérni, hogy a 2014-es szinthez képest 2025-re 30 százalékkal, 2030-ra pedig 50 százalékkal csökkenjen a most évi 88 millió tonna kidobott élelmiszer mennyisége.

Mivel sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a Minőségét megőrzi és a Felhasználható vagy Fogyasztható felirat nem ugyanazt jelenti és pontosan mire utal, ezért a hatóságoknak és az érdekelt feleknek világosabb útmutatást kell nyújtaniuk a fogyasztóknak. A bizottság pedig, ha ennek biztosan nincs közegészségügyi kockázata, akkor megfontolhatja, hogy bizonyos dátumokat eltávolítson a címkékről.

A bizottság tegyen javaslatot az áfa-val kapcsolatos irányelv módosítására, hogy az élelmiszer-adományok mentességet élvezhessenek – javasolják a képviselők. Az adományok begyűjtésére, szállítására, tárolására és szétosztására uniós forrásokat lehetne használni.

A rendelkezésre álló adatok szerint az EU-ban évente fejenként 173 kg élelmiszert dobunk ki, miközben ennek a megtermelése és szemétként történő kezelése évi 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával, valamint 260 millió tonna nyersanyag felhasználásával jár.