A jövő évi költségvetésben még szó sincs a kormány által beígért 13. nyugdíjról

2020. április 29., 15:30

Szerző:

A jövő évi költségvetés tervezési köriratában – ami a büdzsé tervezését elindító nyilvános dokumentum, elvileg ez alapján tervezik meg a kiadásaikat az egyes tárcák – nem esik szó a 13. havi nyugdíjról – mutatott rá a mfor.hu.

Rétvári Bence államtitkár korábban a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetéséről beszélt:

a kormány tervei szerint a következő év februárjában plusz egy hetit visz a postás, aztán kétheti pluszt, majd így érik el 2024-re a plusz egy hónapot. Ez jövőre 70 milliárd forintot emészt fel, 2024-re pedig összességében 280 milliárddal fordítanak majd többet nyugdíjkiadásra. A lap azonban felhívja a figyelmet, hogy egyelőre nem tisztázták az illetékesek, hogy elég lesz-e erre a "visszaépítés" négyéves ciklusára elkülönített 280 milliárd forint.

Erzsébet-utalványok kézbesítése Budapesten
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szerdán megjelent 2021-es évről szóló költségvetés tervezési köriratában azonban nem találtak utalást a 13. havi nyugdíj visszaállítására,

így a jövő évi egy heti plusz nyugdíj kifizetésére. Jogszabály ugyan még nincs, a 2021-es költségvetésre vonatkozó dokumentumot pedig május 19-ig nyújtják be a parlamentnek. Ennek értelmében a társadalombiztosítási alapoknak kevesebb mint három hetük van, hogy beépítsék a költségvetési terveikbe a 13. havi nyugdíj visszavezetésének 2021-re jutó részét. A lap azt is kiemelte, hogy a körirat prémiumról, egyszeri juttatás várható összegéről ugyan tesz említést, ám nem tudni, hogy ez vonatkozik-e a 13. nyugdíj fokozatosra tervezett visszavezetésre.