Moldova kora – Ajánló lapunk 2019. március 21-i számából

2019. március 20. 08:21 - szerző: 168 Óra

Moldova örök. Akkor is jelen van a magyar glóbuszon, ha az általa képviselt nézetrendszer nem mondható a legmodernebbnek. Kitartott hőse, Kádár János mellett azokban az időkben is, amikor a közfelfogás a létező nosztalgia ellenére megtagadta a megszokott zsarnokot. Szerinte Kádárnak pár évtized múlva szobrok tucatjait állítják majd a magyar városokban.

Moldova kora

A félelem örökre kiment belőlem

Moldova örök. Akkor is jelen van a magyar glóbuszon, ha az általa képviselt nézetrendszer nem mondható a legmodernebbnek. Kitartott hőse, Kádár János mellett azokban az időkben is, amikor a közfelfogás a létező nosztalgia ellenére megtagadta a megszokott zsarnokot. Szerinte Kádárnak pár évtized múlva szobrok tucatjait állítják majd a magyar városokban. A 168 Órában, kisebb viták okán, az író néhány éve fel sem bukkant. De ez nem tarthatott örökké. Ahogy mondta, nem muszáj olyan keménynyakúnak lenni. Nyolcvanötödik születésnapján így aztán feltehettük a kérdést, hogy mi újság, Gyuri bácsi. Egyébként ma is a legolvasottabb magyar író, legújabb kötete, az Előttünk az özönvíz a napokban jelent meg.

Lapozzon bele!

Késlekedés nélkül lőnek

Jogorvoslati eljárást kezdeményez az őt nemzetbiztonsági kockázatnak tituláló állambiztonsági szakvélemény ellen a 168 Órának nyilatkozó Demeter Márta, az LMP társelnöke, akit nemrég – a rendszerváltozás óta példátlan módon – távolítottak el az Országgyűlés honvédelmi bizottságából. Mostanában ő lett az egyik célpontja a NER ellenségkereső és lejárató gépezetének. Nem véletlenül: korábban sok borsot tört a Fidesz orra alá. A Nemzeti Együttműködés Rendszere elemzésünk szerint sosem szenved az ellenfelek hiányától. Három éven át Simicska Lajos volt a fő ellenség, őt ma már békén hagyják. Jönnek helyette az újabb és újabb célpontok, akikkel szemben a Fidesz az államhatalom teljes arzenáljával veheti fel a küzdelmet. Amióta a kormányfő utcai harcosként jellemezte magát, azóta hívei is ennek a szerepnek megfelelően próbálnak viselkedni.

Lefülelt lehallgatások

Vétek János, a Kecskeméti Járásbíróság bírája két büntetőügyben is kizárta a titkos adatszerzéssel keletkezett bizonyítékokat. Ha döntése jogerőssé válik, az alapjaiban változtathat meg több, már folyamatban lévő büntetőügyet, de kihat a befejezettekre is. Az eset pikantériája, hogy mindkét szóban forgó per vádlottja Sziky Gyula, aki gyakorta fel-feltűnik az aktuális hatalom körüli zűrös gazdasági ügyekben.

A Mars földiesítése

A NASA igazgatója, Jim Bridenstine nem tudós, hanem politikus, a Republikánus Párt tagja. Talán ez is oka annak, hogy a NASA szenzációs bejelentései olykor inkább kampányfogásra, semmint tudományos közleményre hasonlítanak. Nemrég az igazgató azt mondta: karnyújtásnyira vannak attól, hogy életet találjanak a Marson. A szenzációs hírt sokan kétkedve fogadták. Almár Iván űrkutató, csillagász, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia tiszteleti tagja azt mondja, még sohasem kritizálta a NASA-t, de most úgy véli, meggondolatlanul nyilatkoztak.

A baloldal Mohácsa

Épp száz évvel ezelőtt, 1919. március 21-én kiáltották ki a Tanácsköztársaságot. Valójában egy percig sem volt esély arra, hogy konszolidálni lehessen a rendszert, az a hozzáállás, amely néhány héten belül akarta megteremteni a kommunizmust, eleve bukásra volt ítélve. Az emlékezetpolitika nem nagyon tud mit kezdeni a proletárdiktatúrával, csupán a Kádár-korban volt a hivatalos kánon megkérdőjelezhetetlen része. A korántsem „dicsőséges 133 napról” a korszak két kiváló történészével, Csunderlik Péterrel és Hatos Pállal beszélgettünk.