Bodrogi Gyula 85 éve – Ajánló lapunk 2019. április 25-i számából

A Kossuth-díjas művész, Prima Primissima közönségdíjas, a nemzet színésze a napokban ünnepelte 85. születésnapját.

2019. április 24., 11:38

Szerző:

Bodrogi Gyula 85 éve

A Kossuth-díjas és Prima Primissima közönségdíjas művész, a Nemzet Színésze a napokban ünnepelte 85. születésnapját. Nemcsak a színház a szenvedélye, hanem a vadászat és a főzés is. A Nemzeti Színházban rendezett ünnepi gálán pályatársai, barátok és családtagok köszöntötték, a közönség felállva tapsolta. Bodrogi Gyula az egyik legsokoldalúbb színművészünk, a mozivásznon is ezer arcát megmutatta a zenés vígjátéktól a súlyos társadalmi drámákig. Az 5. Magyar Filmhét nyitónapján a Magyar Filmakadémia életműdíját is megkapta. Bodrogi Gyula a 168 Órának elmondta: egész pályáján a közönség szeretete volt számára a legfontosabb. Arról is kérdeztük, hogy miként tudott minden oldal számára elfogadható, közös ponttá válni. Sándor Zsuzsanna interjúja.

 Lapozzon bele!

Szép új médiavilág

Miután az elmúlt nyolc évben médiatulajdont szerző NER-oligarchák, köztük Schmidt Mária, Mészáros Lőrinc és Habony Árpád ingyen bedobták a közösbe a saját terméküket, a kormánypárti portfólió ma már lényegében egyetlen kézben – a miniszterelnökében – összpontosul. Orbán Viktor továbbra is baloldali-liberális médiatúlsúlyt érzékel ugyan, de a folyamatokat biztatónak látja, szerinte a médiapiac egész Európában változóban van, hiszen korszakváltásban élünk, amelyben a liberális hegemónia a migráció kérdésköre miatt átadja helyét a konzervatív erőknek immár a média világában is. Idehaza jól állunk az orbáni koncepció megvalósításával, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrejöttével nagyjából ötszáz orgánum fölött gyakorol közvetlen ellenőrzést a kormány. Az ellenzéki és független médiumok csak álmodoznak pénzről, paripáról, fegyverről – folyamatosan küzdenek az életben maradásért az egyre nehezebb körülmények közt. Nagy valószínűséggel a tőkehiány állt annak a hátterében is, hogy a napokban Puch László eladta a Népszavát Leisztinger Tamásnak. Megbillentette kék cowboykalapját, szemével tréfásan csippentett, és villámgyorsan le is lépett – írja Puch Lászlóról szóló portréjában Buják Attila. A szocialisták volt pártpénztárnoka, a kampányköltségvetések világbajnoka akkor került a politika erőterébe, amikor az MSZP 54 százalékos párt volt, ő maga pedig még nem volt nagyvállalkozó. A napokban viszont úgy távozott a médiából (korábban a Szabad Földtől is megszabadult), hogy hajdan erős pártja túlélő üzemmódban működik. Úgy tartják, Puch valójában Simicska baloldali klónja, ellenoldali leágazása. Ez persze túlzás, ebben a formában nem is igaz, de az biztos, hogy egy időben jól megértették egymást. Összeállításunk.

Nyugdíjhomály

Továbbra sem lesznek egyéni nyugdíjszámlák, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón. Korábban az Emmi államtitkára úgy fogalmazott, „nem értelmezhető” a munkavállalók által egykor a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott összeg jóváírása egy társadalombiztosítási egyéni számlán. Csakhogy ezt a jóváírást maga a kormány ígérte meg a magánnyugdíjrendszer lerohanásakor. Az sem megnyugtató, hogy a befizetett járulékokról tájékoztató társadalombiztosítási nyilvántartásban nem érhetők el a 2013 előtti adatok. Lakner Zoltán írása.

Megkövetelem magam körül a rendet

Nem tudnám elviselni, hogy a vállalkozásom sikere azon múljon, melyik politikai erővel kell aktuálisan jóban lenni – mondja a 168 Órának Schobert Norbert életmód-tanácsadó, vállalkozó, a Norbi Update létrehozója, aki még soha nem pályázott állami vagy uniós támogatásra, sőt banki hitelt sem vett még fel. Amióta visszatért a halál torkából, másképp látja a világot, nem görcsöl a múlton, nem aggódik a jövő miatt, csak a napi feladataira koncentrál. Beszél arról is, hogyan juthatnak zsebpénzhez a gyermekei, miért nem veszi meg másodszor élete autóját, hogy vannak-e még gyerekkori barátai, illetve lehetett volna-e belőle rendőrfőkapitány. Cseri Péter írása.

Az irodalom személyes terei

Ha ön a hónap vége felé, mondjuk 25-e és 28-a között kóbor Pán Péterrel találkozik az utcán, esetleg egy vékony vörös lánnyal összefonódott kis varázslóval, vagyis Harry Potterrel, tudhatja, hogy mind a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról jönnek. Ott ugyanis lesz egy ilyen maskarás program is. A többiről Gál Katalinnal, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökével beszélgetett Szénási Sándor.

 

 

 

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.