Biofű, herbál, zsálya, biodrog

2017. október 11. 10:35

– néhány év alatt fenekestül forgatták fel a piacot, írták át a fogyasztási szokásokat a dizájnerdrogok. A közös elnevezés arra utal, hogy ezeknek a kábítószereknek a kémiai összetétele szinte minden pillanatban változik...

Herbália: Letarolja Magyarországot a szemétdrog

Biofű, herbál, zsálya, biodrog – néhány év alatt fenekestül forgatták fel a piacot, írták át a fogyasztási szokásokat a dizájnerdrogok. A közös elnevezés arra utal, hogy ezeknek a kábítószereknek a kémiai összetétele szinte minden pillanatban változik, újra és újra áttervezik őket azért, hogy legálisan legyenek fogyaszthatók. Mire egy szer felkerül a tiltólistára, addigra száz másik veszi át a helyét. A szintetikus drogok fogyasztása nem luxus: a kilátástalan szegénységben találta meg terjedési útját. Vidéken és Budapesten is követtünk egy-egy ilyen utat. A kalocsai szegénynegyedben már teljesen megfertőzte a fiatalokat a herbál, sőt már nemcsak ők, hanem a szülők és nagyszülők is ezt szívják – a cigányok lakta utcákba naponta jár a mentő. A vásárlóknak el sem kell menniük a telepről, hiszen közöttük élnek a terjesztők is. 220 forint a „kis feles”, annál pedig olcsóbb a fű, amitől aztán bárki gyorsan és látványosan leépül. A rendőrök is ismerik az árusokat, de nem tesznek semmit, a helyiek szerint a rendőrkapitány azt üzente: a cigányok rakjanak maguk között rendet. Kőbányán viszont éppen az erőteljes rendőri fellépést sérelmezik a Hős utca lakói, ők már szinte mozdulni sem tudnak, hogy ne igazoltatnák őket. A környéken mégsem tudják megfékezni a nyomort és a bűnözést. Összeállításunk.

 

Lengyel László: Ki kell tartani

A népi ellenzék 1987-es lakiteleki találkozóján még akadtak urbánusok is, és élt a remény, hogy az elitek megértik: közös a felelősségük az országért. Az egyetértés egy darabig működött is, de ma már látni, mi lett belőle. Elkerülhetetlen volt a szakadás a nyugatos és a keleties oldalak között? A találkozó egyik résztvevőjét, Lengyel László politológust kérdeztük.

 

Eltört, mert nem hajlott

Nem állít közös listát a demokrata ellenzék a 2018-as választásra, miután Botka László október elején lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről. Pontosabban Botka e törekvés kudarca láttán vonult vissza, amivel látszólag megnyílik az út a rugalmasabb feltételek melletti egyeztetésre. Ám most az is kiderülhet, valóban Botka merevsége volt-e az együttműködés akadálya, vagy az eleve eltérő pártstratégiák létezése, amelyek célja legfőképpen az ellenzéki erőviszonyok átalakítása. Talán kellene egy C terv. Lakner Zoltán írása.

 

Kolosi Péter: Nincs háború

A média elfoglalására vonatkozó Fidesz-terv a helyi sajtó és rádió területén már megvalósult, a televízió és az online bekebelezése viszont még fejtörést okoz a pártnak. Sőt a köztéri plakátok körül is megy a hercehurca – Simicska Lajos minapi graffitis akciója azt is megmutatta, hogy a szabályozást mind ez idáig jórészt politikai motivációk határozták meg. Az RTL Klub programigazgatója szerint attól, hogy egyre több médium pártosan vagy ideológia mentén működik, a többi nem sodródik automatikusan a másik oldalhoz. Az RTL pedig nem ellenzéki. Összeállítás és interjú a 168 Órában.

 

Közgazdász a zongoránál

Egyetemen tanít, alapítója a konzervatív értelmiséget összefogó Eötvös csoportnak, országszerte előadásokat tart, presbiter és gondnok, zongorázik, borászkodik, s tervei szerint elindul a 2018-as országgyűlési választáson. Mellár Tamás közgazdászprofesszor válasza arra, hogy miért akar politizálni, annyi: egyszerűen nem ülhet tétlenül.