Ajánló lapunk szeptember 30-i számából

2020. szeptember 30. 20:57 - szerző: 168 Óra

Világszerte már egymilliónál több halálos áldozata van a koronavírusnak. Érthető tehát, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ügyvezetője ismét riadót fújt. Mint mondta, nemcsak a gyógymódokat kell fejleszteni, nemcsak több tesztre és a kontaktok felderítésére, valamint a fertőzöttek elszigetelésére van szükség, nemcsak maszkot kell hordani és távolságot kell tartani, hanem mindezt egyszerre is. A szervezet főigazgató-helyettese lapunknak új gyógyszerekről és új tesztekről is beszélt. Itthon viszont fenyegetően közeledik a Florida-effektus: öt héttel azután, hogy exponenciális emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, egye többen halhatnak bele a betegségbe.

Hadüzenet vagy eligazítás?

Orbán Viktor egy tanulmány közzétételével megkezdte csapatainak felkészítését a 2022-es választási küzdelemre. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy a bölcs előrelátás vagy az ellenzéki összefogás keltette aggodalom késztette-e ilyen korai útmutatásra. Netán egyszerűen nem bírta ki, hogy ne szóljon a híveihez, ha már a járvány miatt személyesen nem találkozhatott velük az utóbbi időben.

 

Tesztelni kell

Már léteznek bizonyítottan hatékony gyógyszerek a COVID-fertőzés ellen. Az Egészségügyi Világszervezet új, a PCR teszteknél olcsóbb, felhasználóbarát vizsgálati módszereket is kipróbált és támogat. Erről Jakab Zsuzsanna, a világszervezet főigazgató-helyettese beszélt a 168 Órának adott interjúban, és azt is megerősítette: minden államnak kötelessége a tesztelés, a kontaktkutatás, és a bizonyított esetek elszigetelése. A világszervezet második embere úgy nyilatkozott, hogy egyetlen ország sem lehet védett addig, amíg a reménybeli vakcinából nem jut mindenkinek.

 

A Florida-effektus

„Elrettentően aggasztók a számok. Míg a járvány első hullámában a kormány jó intézkedéseket hozott, ez most már nem mondható el.” A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Nébih és a Magyar Zoonózis Társaság múlt heti szakmai konferenciájának egyik vezető előadója fogalmazott így. És nemcsak az fontos, hogy mit mondott, hanem az is, hogy ki mondta. A kijelentést Jakab Ferenctől, a Pécsi Tudományegyetem professzorától, az innovációs tárca koronavírus-akciócsoportjának vezetőjétől idézte a Medical Online szaklap. Röst Gergely matematikus is a testület tagja. Ő azt mondta: a mátrixok előrevetítik, hogy az esetszámok növekedését itthon is követi majd a halálozások számának jelentős emelkedése.

 

Brüsszeli póker

Miként függhet össze a migráció, a jogállamiság és a gazdasági helyreállítás, illetve mi történik, ha ez a három dolog találkozik a brüsszeli pókerasztalnál? A választ ma még Orbán Viktor sem ismeri, holott minden jel szerint leginkább ő az, aki emeli a tétet.

 

A behajtó nincs tekintettel a keresetekre...

Tiszta, de kietlen utcák, egyforma házak, többnyire rendezett porták – ez a kép fogadja az Alsópakonyba látogatót. A fővárostól csaknem 30 kilométerre fekvő mintatelepen zömmel devizakárosultak laknak. Olyanok, akik az ország különböző részeiből érkeztek, hogy rendezett és biztonságos keretek között róhassák le tartozásukat a bankoknak. E törekvéseiket az elmúlt években nem is zavarta senki és semmi, de januártól minden a feje tetejére állhat...

 

Aki szegény, az a legszegényebb

A 2008-as válságnál gyorsabban kibontakozó gazdasági kataklizma mélyebb és félelmetesebb, mint az elődje 2008-ban. Míg az akkori válság a feltörekvő, fizetőképes rétegeket vámolta meg, a koronavírus nem kíméli a legszegényebbeket. Vajon ők-e az első számú vesztesek? Veszíthetnek-e még valamit a világtól elszigetelten, relatív vírusbiztonságban élő hazai szegények? Vagy a helyzetük járvány nélkül is reménytelen?

 

A katarzis pere?

Franciaországban hetek óta zajlik a 2015. januári merényletek – köztük a Charlie Hebdo elleni támadás – elkövetői, kitervelői és támogatói elleni per. A feltehetően november közepén záruló eljárás nem hagyományos bírósági ügy csupán, társadalmi szerepe is lehet, ha sikerül valamiféle katarzist előidéznie.

 

Alföldi-show

Show-műsorban, Alföldi Róbert alakjában jelenik meg Isten az Átrium Színházban. Üvöltősre hangosodik fel a zene, villódznak a fények, várjuk a szupersztárt, akit a bemelegítő emberek funkcióját is betöltő két arkangyal már kellő invencióval felkonferált az Isteni végjáték című produkcióban.