2018/45 Lovász László: Úgy látszik, nem bíznak bennünk

2018. november 7. 10:38

Tényleg nem jártam soha Palkovics László szobájában, csupán az előszobájában vártam rá egy órát. Ő nem volt ott, én pedig egy óra várakozás után eljöttem – nyilatkozta a 168 Órának Lovász László, reagálva az innovációs miniszter azon, lapunkban megfogalmazott bírálatára, amely szerint az akadémiai elnök még egyszer sem látogatta meg az irodájában.

A Magyar Tudományos Akadémia első embere arról is beszélt, hogy mi a kapcsolat a kutatások és a politikai döntések között, mire elég vezetőként két nap, 54 vagy negyvenvalahány perc. Ónody-Molnár Dóra interjúja.

Ki fog itt egy jobb társadalmat építeni?

Sok petíciót fogalmazott meg az ellenzék, tüntetések zajlottak, de a hatalom elhitette mindenkivel, hogy ez nem számít – hangzott el a 168 Óra Szűcs Jenő történész írásainak újragondolására szervezett konferenciáján. A történész, szociálpszichológus, politológus, szociálpolitikus szakértők mind-mind arról beszéltek: a múlttal való együttélésünk nem sikeres, nincs igazi elkötelezettség a demokrácia mellett, hiányzik a mások iránti szolidaritás. A rendszerváltással nem járt katarzis, a Nyugattal való egymásra találás. Az ellenzéknek végre el kellene végeznie a házi feladatát, aminek része a nemzetközi kontextus megértése. Összefoglalónk.

 Lapozzon bele!

Élet a tao után: az utolsó felvonás?

Egy tollvonással törölné el a kormány a tíz éve működő kulturális taorendszert, vagyis a színházak jegyárbevételének piaci alapú támogatását. Bár azt ígérik, a kimaradó összeget pályázati úton, központi elosztással pótolják majd, a magánszínházak és független társulatok – amelyeket ez az intézkedés a leginkább érint – attól félnek, ezzel a döntéssel végveszélybe kerülhetnek. Az indoklás szerint az idén várható 57 milliárdnyi taóból visszaélések miatt 20 milliárd forint elúszott. Orlai Tibor, a teljes mértékben magánpénzből működő Orlai Produkciós Iroda alapító igazgatója erre azt mondja: áfacsalók is vannak, mégsem törlik el az áfát. De mi lesz ezekkel a kulturális szervezetekkel, az egyre színesedő színházi világgal, ha hirtelen megszűnik a jegyártámogatás? Kulturális tragédia lehet Őze Áron szerint. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója lapunknak adott interjújában azt is mondja: próbál optimista maradni, mert Fekete Péter kulturális államtitkár, aki lapunk megjelenése után egyeztet a színházigazgatókkal, maga is vidéki színház igazgatója volt, és pontosan ismeri a taokérdést. Lapzártánkkor a színházak képviselői még nem tudták, hogyan tovább, de remélték, a rendszer megmenthető.

Kampány az ápolási díjért

Váratlan sikert értek el az ápolási díj kampányát szervező civilek, jövő évtől jelentősen emelik az otthon ápolásért járó összeget. A küzdelem azonban nem ért véget, mivel a kormány eltérő mértékben emeli a gyermeküket és a más hozzátartozójukat ápolók ellátását. Az eddigi eredmények feltételeiről és a folytatásról kérdeztük a kampány motorját, Csordás Anettet, valamint a vele együttműködő szülőket és közösségszervezőket.

Ont the Spot: a térerő szabadsága

Az On the Spot idei, kilencedik évada az okos világról szól. Az elképesztő technikai fejlődés megváltoztatta a mindennapi emberi kapcsolatainkat, az internet, az okostelefonok dömpingje ősi kultúrák fennmaradását veszélyeztetik, vagy épp kultúrákat mentenek meg. Az emigrációban élő XIV. dalai láma tanításait már a neten is követik hívei, és egy mobilapplikációval a tibeti szótár is letölthető. A világ harmadik legnagyobb bádogvárosában, az indiai Dharavi nyomortelepén a jövőt a világháló jelenti. Az On the Spot filmes párosát, Cseke Esztert és S. Takács Andrást Sándor Zsuzsanna arról is kérdezte, mi lesz velük az után, hogy felmondtak nekik a hazai közszolgálati televíziónál. Sándor Zsuzsanna beszélgetése.