2018/45 Lovász László: Úgy látszik, nem bíznak bennünk

Tényleg nem jártam soha Palkovics László szobájában, csupán az előszobájában vártam rá egy órát. Ő nem volt ott, én pedig egy óra várakozás után eljöttem – nyilatkozta a 168 Órának Lovász László, reagálva az innovációs miniszter azon, lapunkban megfogalmazott bírálatára, amely szerint az akadémiai elnök még egyszer sem látogatta meg az irodájában.

2018. november 7., 10:38

Szerző:

A Magyar Tudományos Akadémia első embere arról is beszélt, hogy mi a kapcsolat a kutatások és a politikai döntések között, mire elég vezetőként két nap, 54 vagy negyvenvalahány perc. Ónody-Molnár Dóra interjúja.

Ki fog itt egy jobb társadalmat építeni?

Sok petíciót fogalmazott meg az ellenzék, tüntetések zajlottak, de a hatalom elhitette mindenkivel, hogy ez nem számít – hangzott el a 168 Óra Szűcs Jenő történész írásainak újragondolására szervezett konferenciáján. A történész, szociálpszichológus, politológus, szociálpolitikus szakértők mind-mind arról beszéltek: a múlttal való együttélésünk nem sikeres, nincs igazi elkötelezettség a demokrácia mellett, hiányzik a mások iránti szolidaritás. A rendszerváltással nem járt katarzis, a Nyugattal való egymásra találás. Az ellenzéknek végre el kellene végeznie a házi feladatát, aminek része a nemzetközi kontextus megértése. Összefoglalónk.

 Lapozzon bele!

Élet a tao után: az utolsó felvonás?

Egy tollvonással törölné el a kormány a tíz éve működő kulturális taorendszert, vagyis a színházak jegyárbevételének piaci alapú támogatását. Bár azt ígérik, a kimaradó összeget pályázati úton, központi elosztással pótolják majd, a magánszínházak és független társulatok – amelyeket ez az intézkedés a leginkább érint – attól félnek, ezzel a döntéssel végveszélybe kerülhetnek. Az indoklás szerint az idén várható 57 milliárdnyi taóból visszaélések miatt 20 milliárd forint elúszott. Orlai Tibor, a teljes mértékben magánpénzből működő Orlai Produkciós Iroda alapító igazgatója erre azt mondja: áfacsalók is vannak, mégsem törlik el az áfát. De mi lesz ezekkel a kulturális szervezetekkel, az egyre színesedő színházi világgal, ha hirtelen megszűnik a jegyártámogatás? Kulturális tragédia lehet Őze Áron szerint. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója lapunknak adott interjújában azt is mondja: próbál optimista maradni, mert Fekete Péter kulturális államtitkár, aki lapunk megjelenése után egyeztet a színházigazgatókkal, maga is vidéki színház igazgatója volt, és pontosan ismeri a taokérdést. Lapzártánkkor a színházak képviselői még nem tudták, hogyan tovább, de remélték, a rendszer megmenthető.

Kampány az ápolási díjért

Váratlan sikert értek el az ápolási díj kampányát szervező civilek, jövő évtől jelentősen emelik az otthon ápolásért járó összeget. A küzdelem azonban nem ért véget, mivel a kormány eltérő mértékben emeli a gyermeküket és a más hozzátartozójukat ápolók ellátását. Az eddigi eredmények feltételeiről és a folytatásról kérdeztük a kampány motorját, Csordás Anettet, valamint a vele együttműködő szülőket és közösségszervezőket.

Ont the Spot: a térerő szabadsága

Az On the Spot idei, kilencedik évada az okos világról szól. Az elképesztő technikai fejlődés megváltoztatta a mindennapi emberi kapcsolatainkat, az internet, az okostelefonok dömpingje ősi kultúrák fennmaradását veszélyeztetik, vagy épp kultúrákat mentenek meg. Az emigrációban élő XIV. dalai láma tanításait már a neten is követik hívei, és egy mobilapplikációval a tibeti szótár is letölthető. A világ harmadik legnagyobb bádogvárosában, az indiai Dharavi nyomortelepén a jövőt a világháló jelenti. Az On the Spot filmes párosát, Cseke Esztert és S. Takács Andrást Sándor Zsuzsanna arról is kérdezte, mi lesz velük az után, hogy felmondtak nekik a hazai közszolgálati televíziónál. Sándor Zsuzsanna beszélgetése.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.