2018/25 Független marad az MTA?

2018. június 20. 12:28

Ötvennégy perc. Ennyi időt kapott a Magyar Tudományos Akadémia, hogy véleményezze azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint a kutatóhálózatának működtetéséhez szükséges anyagi forrásokat a Palkovics László által vezetett minisztériumhoz helyezik át.

Az Akadémia Jogi és Igazgatási Főosztálya elutasító választ adott. Sokan találgatják, mi lehet az oka e mostani letámadásnak, de megalapozottnak tűnnek azok a vélemények, amelyek szerint az MTA kiállása a CEU mellett, illetve azon állásfoglalásai, amelyek az oktatást, az áltudományokat érintik, zavarják a hűséget minden szinten elváró kormányzatot. „Ha a tudományt kívülről próbálják ráncigálni és valami jót kihozni belőle, az mindig kudarcba fullad. A kutatók között rendkívül nagy a belső verseny. Ez pedig önmagában elegendő ahhoz, hogy megfelelő teljesítményeket hozzanak létre, ha az anyagi háttér is megvan. Nem érdemes parancsolgatni nekik” – nyilatkozta lapunknak Csányi Vilmos etológus, egyike azon tudósoknak, akik aláírták az Akadémia függetlensége mellett kiálló nyilatkozatot. Hozzátette: szerinte az Akadémiának már korábban a sarkára kellett volna állnia. „Sokkal határozottabban kellett volna a saját álláspontját képviselnie, akkor talán el sem jutottunk volna ide.” 

Lapozzon bele!

Eleve kiszorítják a szegényeket

A jelenlegi oktatási rendszer keretei között jóval eredményesebben lehetne küzdeni a szegregáció ellen, mint egykoron, amikor ezernyi önkormányzat tartotta fenn az iskolákat – állítja Kertesi Gábor közgazdász, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézet kutatója, akivel azt próbáltuk megfejteni, hogy ennek ellenére mégis miért lett rosszabb a helyzet, és mit lehetne tenni ez ellen. 

Áldás, békesség, viszály

Az egyházak belviszályairól kevés információ kerül nyilvánosságra, ezért meglepő, hogy a Kecskeméti Református Egyházközösség viselt dolgai addig fajultak, hogy a hívek utcára vonultak. Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, az egyház zsinati elnöke belső vizsgálatot indított, amelynek lezárultáig nem nyilatkozik. Hallgatása növeli a helyi vezetés arroganciáját, listázva szorítja ki kritikusait a sorai közül, szétzilálva az ország leggazdagabb egyházközösségét.

Nem akarják megbillenteni a hajót

Nincs rövid távú megoldás Orbán kifejlett illiberális rendszere ellen, ez azonban nem jelenti, hogy mindegy, mit tesznek a hazai ellenzéki szereplők és az unió döntéshozói. Cas Mudde, a populizmus nemzetközileg elismert kutatója, aki a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány vendégeként járt Magyarországon, arról is beszélt lapunknak, hogy az uniós támogatások mellett a német ipari befektetők tartják életben az Orbán-rendszert. E pénzforrások nélkül négy-öt évig sem maradna talpon.

A migráns a leggyűlöltebb

A magyar társadalom egyharmadára jellemző valamilyen fokú antiszemitizmus, ez az arány lényegében évek óta nem változik. Ami viszont változott: az antiszemita csoportok összetétele. Mindez a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből derül ki.

A színész méltósága

Béres Ilona, a nemzet művésze, Kossuth-díjas színésznő hetvenen túl is rendkívül aktív. Elkészítette első verses CD-jét, amely szeptembertől lesz kapható. A Magyar Színházban nagy sikerrel játssza egykori évfolyamtársával, Tordai Terivel A Szkalla lányokat. A produkció Örkény István Macskajátékából készült átirat. Nemrég mutatták be ugyanitt Szabó K. István rendezésében Ionesco A székek című abszurd egyfelvonásosát. Béres Ilona partnere Fodor Tamás. Ez az első színpadi találkozásuk, és páros alakításuk az elmúlt színházi évad egyik kiemelkedő eseménye lett. A színésznő azt mondja, élete egyik legboldogabb időszaka ez.