2018/20 Jönnek a NER Bébik

2018. május 16. 14:38

Az, hogy hány gyerek születik Magyarországon és miért fogy a népesség, nem csak a nők ügye. A közfelfogás és a beidegződések ellenére valójában a férfiaké és a nőké közösen. A magyar házaspárok, élettársi kapcsolatban élők ugyanis évtizedek óta közösen döntenek a gyerekvállalásról. Ezért is érdekes, hogy Orbán Viktor szerint „a demográfia a nőkön múlik”...

Pénzkutatók

Még mindig nincs gyanúsítottja annak az évek óta tartó nyomozásnak, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal különböző pályázatain elnyert állami támogatások jogosulatlan, illetve céloktól eltérő felhasználása miatt indult. Pedig a hivatalos iratok szerint az ügy nem túl bonyolult. A gyanúval érintett társaságok időközben sorra bedőltek, a főszereplő pedig – mintha mi sem történt volna – már új cégeket irányít. Rajnai Attila írása. 

Lapozzon bele!

De hol vannak a férfiak?

Az, hogy hány gyerek születik Magyarországon és miért fogy a népesség, nem csak a nők ügye. A közfelfogás és a beidegződések ellenére valójában a férfiaké és a nőké közösen. A magyar házaspárok, élettársi kapcsolatban élők ugyanis évtizedek óta közösen döntenek a gyerekvállalásról. Ezért is érdekes, hogy Orbán Viktor szerint „a demográfia a nőkön múlik”, így őket akarja megkérdezni, mit szeretnének tenni, kapni, hogy ne „fogyjon a magyar”. Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint irreális a kormány elvárása a demográfiai mutatók tekintetében, de a jó ösztönzők hathatnak. Először is meg kellene emelni azoknak az ellátásoknak a színvonalát, amelyek a nőknél landolnak, hiszen ők végzik a családon belül a gondozási munkákat. Másrészt magas színvonalú állami szociális és gondozási szolgáltatásokat kellene az ország összes pontján nyújtani. Ehhez meg kellene emelni a bölcsődében dolgozók, a szociális munkások és az ápolók bérét is. Harmadrészt pedig ösztönözni kellene a férfiakat a gondoskodó munkákban – gyereknevelésben, idősgondozásban, házimunkák elvégzésében – való intenzív részvételre. Összeállításunk. 

Gyanús szakmaiság

Az eddigi Orbán-kormányokban akkor válhatott egy államtitkár sikeressé, ha személyében a jó végrehajtási készség azzal a feltétlen lojalitással elegyedett, amely akár a szakmai szempontokat is képes fölülírni. De mit kezd majd ebben a helyzetben oktatási államtitkárként az a Bódis József, akinek a szakmai elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen? 

Szédelgő szélsőségesek

Hangsúlyeltolódásokkal folytatódik az, amiről még mindig vita folyik, hogy micsoda: a néppártosodás. Története során a Jobbik darabra most kapta a legtöbb voksot, de mivel a párt győzelemre számított, elnöke tizenkét év után lemondott. Utódját szoros küzdelemben választották meg a szombati kongresszuson. Sneider Tamás szociálisan érzékeny nemzeti néppártot ígér, az alulmaradó Toroczkai László később dönt párttagságáról. Lakner Zoltán elemzése. 

Gyilkos szomszédok

Két éve jelent meg Zoltán Gábor rendező, író Orgia című könyve, és nagy vihart kavart. A XII. kerületben élő szerző helytörténeti kutatásokba kezdett, hogy feltárja a környék nyilasmúltját. Szálasiék hatalomátvétele után ugyanis itt működött a legnagyobb nyilasközpont, itt volt a legerősebb nyilasszervezet, és a legkegyetlenebb tömeggyilkosságokat is itt követték el. Az író eredeti dokumentumok alapján írta meg a korszakról regényét, amely provokatívan őszinte szembenézés a múlttal. Nemrég jelent meg a folytatás, a Szomszéd című esszékötet, amelyben az író új dokumentumokat tár a nyilvánosság elé, és arról is ír, miért kezdett bele az Orgiába és milyen volt a könyv fogadtatása. Úgy véli, a 20. századi tragikus múlt nem zárult le, a jelenünkben tovább él. Interjúnk. 

Mondjátok, mért van így?

Kislétán nemrégiben egy emlékművet és két emléktáblát is avattak ugyanazon a napon. Néhány elszánt ember fáradhatatlan küzdelmet vív a Nyírségben azért, hogy térségük ne haljon ki. Riportunk Simon Miklós fideszes képviselő birodalmából.