2018/07 Masszív csaj vagyok

2018. február 21. 13:31

Egy év után hazaengedték a kórházból Törőcsik Marit. A színésznőt velemi házában látogattuk meg.

Élesítés előtt a „bomba”

Várhatóan március közepén elkészül a magyar jogállamiság helyzetéről szóló EP-jelentés első verziója – értesült a 168 Óra hivatalos forrásból. Ez annak az úgynevezett 7-es cikkelyes eljárásnak az első állomása, amelyet az EU történetében elsőként Magyarországgal szemben indított el az európai közösség.

 

Lapozzon bele!

Mr. Húsz Százalékok országa

Magyarországon ma a káderek személyes gazdagodása és a politikai gépezet működtetése egymást feltételezi: a kényelmes élet és a zsarolhatóság kombinációjából előállított hűség része az Orbán által gyakran emlegetett „bajtársiasságnak”. A NER-ben Orbán nem vállal rizikót. Amíg ő kormányoz, addig biztosan nem fog a nyakára járni a legfőbb ügyész vagy a képviselőtársból lett számvevőszéki elnök. De mire jutna az ellenzék, ha valamiképpen át tudná verekedni magát a választási rendszer aknamezején, és ha nem is kétharmadot, de a kormányalakítás jogát megszerezné? Mit jelentene, hogy a rendszerváltásra kapott felhatalmazás birtokában meg kell szakítani a jogfolytonosságot? És ami talán a legfontosabb: a tulajdonuktól – magánnyugdíj-megtakarításuktól, föld- vagy trafikbérleti koncessziójuktól, takarékszövetkezeti résztulajdonuktól – megfosztottak hogyan nyerhetnének kárpótlást? Bárándy Péter e kérdésre válaszolva Gustav Radbruch német jogtudósra hivatkozik, aki azt mondja: a kontinentális jogállam egyik pillére a jogbiztonság, a másik pedig az igazságosság, s ha a két pillér közötti feszültség elviselhetetlenné válik, akkor az igazságosság felülírhatja a törvényt. A korábbi igazságügyi miniszter szerint egy napon minden lehetséges lépést meg kell majd tenni az elvont tulajdonok visszatérítése és azok felelősségre vonása érdekében, akik ezt a tulajdont sajátjukként kezelték. Még akkor is, ha magatartásuk az adott pillanat írott jogának megfelelt. Kérdés, elméletileg és gyakorlatilag lehetséges-e egyáltalán a NER-en belül utat találni a NER utáni világba.

 

Az elkötelezett figyelő

Nem igaz, hogy a kormánytól nem lehet megszabadulni – nyilatkozza lapunknak Szelényi Iván professzor, aki a Kornai 90 címmel rendezett kétnapos konferencia záró előadását tartotta. Kornairól, Kornai ürügyén beszélgetve a professzorral óhatatlanul a magyar politika és a közelgő választás is szóba került. Szelényi Iván elárulta azt is, kire fog szavazni. Interjúnk.

 

Masszív csaj vagyok

Egy év után hazaengedték a kórházból Törőcsik Marit. A színésznőt velemi házában látogattuk meg. Úgy érzi magát, mint akit megrágtak és kiköptek, de – mint mondta − csak röhög ezen, jól van, sétál, olykor megengedi, hogy eljöjjenek hozzá. Koltai Lajos és Jordán Tamás is szerepajánlattal bombázza, ő még nem döntött, de úgy tervezi, ha megerősödik, ősszel első útja a Nemzeti Színházba vezet majd. Helyszíni riportunk.

 

Tanuljatok, ne szüljetek!

Hosszú út vezet a németkéri telepről a rákkutatói munkáig. Viszont ha valaki arra kíváncsi, hogy a magyarországi cigányok genetikai okokból halnak-e meg jóval korábban, mint mások, muszáj rengeteget tanulnia. Ennek fontosságát hangsúlyozza dr. Orsós Zsuzsa rákkutató, akivel Sajókazán jártunk. Riport.

 

Még a pórusaimmal is kommunikálok

A pártideológiák hidegen hagynak, a társadalmi igazságtalanság viszont felháborít, nem tudom szó nélkül hagyni a szabadság korlátozását, az emberi méltóság csorbítását, a gyűlölet tömegzsarnokságát – mondja a 168 Órának adott interjújában Hegedűs D. Géza. A nemrég bemutatott A hentes, a kurva és a félszemű című film után hamarosan a Vándorszínészekben láthatjuk, a színházi évad egyik fontos előadásában pedig Claudiusként lép színpadra a vígszínházi Hamletben. Föltűnő, hogy a karakterek különbözőségéhez igazodva ezúttal a szokottnál is alaposabban át kellett formálnia a testét. Nehéz feladat ez, vagy inkább szórakoztató? – kérdezzük tőle. Arról is beszél, hogy férfiként miként éli meg a test öregedését, miért nem politizál a rendszerváltozás óta, és szerinte ki fogja kiragadni az országot a gyűlölet mocsarából.