2017/47 Méh kiadó

Bérbababoom zajlik világszerte az elmúlt másfél évtizedben, csak 2006 és 2010 között a tízszeresére nőtt a globális, üzleti alapú béranyaprogramok forgalma. India a legolcsóbb, itt már hat-hétezer dollárért is lehet „méhet bérelni”.

2017. november 22., 11:02

Szerző:

Az Egyesült Államokban viszont klinikától függően a végösszeg elérheti a 160-170 000 dollárt is. A 168 Óra a grúz iparágat nézte meg közelebbről, itt attól függően, hogy egyes vagy ikerterhességet hord ki az anya, 10-12 000 dolláros bérre számíthat. A petedonor az „alapcsomagban” a kaukázusi rasszhoz tartozik. A grúz béranya olcsó, és szinte semmilyen joga nincs: a csecsemők anyakönyvi kivonatában nem jelenik meg a béranya, és akkor sem vállalhatja az anyaságot vagy a gyerek további nevelését, ha felmondja a megrendelővel kötött szerződést. Mariam Kukunasvili, a New Life in Georgia központ vezetője is megszólal az összeállításban, ő a „méhközvetítések” révén ma már a tíz leggazdagabb grúz nő egyike. Riportunkból kiderül, hogy a központokba gyakran grúz férjek hozzák „bérszülni” feleségeiket. Egy-egy béranya négyszer-ötször szül, vagy ahányszor csak teheti, a húszas-harmincas éveiben. A pénzből saját gyermekeiket látják el, vagy lakást vesznek. Mint Teona is. A nő tanár volt, de már régóta nincs állása, rokonai ajánlották neki a béranyaprogramot, mert meg akart szabadulni a férjétől, aki hosszú ideig verte. Összeállításunkban azt is megmutatjuk, hogy – bár mint az unióban mindenütt, Magyarországon is tiltott a béranyaság – milyen kiskapukat használnak a magyarok.

 

Lapozzon bele!

Fiktív nyomozás fiktív számlák után

Kecskeméten fiktív marketingszámlákkal költségezték le az utánpótlásnak szánt sportcélú céltámogatást. A feljelentőt az ügyészség arról tájékoztatta: a támogatás elszámolása egy nagyobb ügyben már a vádirat részét képezi, ezért nincs ok a nyomozásra. Aztán kiderült, az eset mégsem szerepel a vádiratban. Mire Polt Péter azt válaszolta: félreérthetően fogalmaztak, az esetet kivizsgálták, de nem találtak szabálytalanságot. Pedig az érintett szakágak vezetői nem tudnak semmiféle működési támogatásról, és ki sem hallgatták őket.

 

Összefogósdi

Még nincs ellenzéki megállapodás, decemberre remélik. Egyelőre ennyit lehet biztosan tudni a DK és az MSZP tárgyalássorozatáról. A folyamatból most még kihagyták az Együtt–Párbeszéd-tandemet, a Momentum és az LMP pedig önszántából maradt távol. A dezinformációk dzsungelében nehéz rendet vágni, ha mégis sikerül, annyi látszik: a közvélemény-kutatások szerint fogyatkozó MSZP vezetésének nemcsak a Botka László távozása óta izmosodó DK-val kell megküzdenie, hanem párton belüli ellenlábasaival is.

 

A férfiak jobban szégyellik

A szexuális zaklatásos történetek megítélésénél élesen kirajzolódik a nemek közti különbség, a nők és a férfiak eltérő hatalmi helyzete – ez derül ki az ELTE szociálpszichológiai tanszékének kutatói által készített, a metoo-kampány hatását elemző mérésből.

 

Ne mafláskodjunk!

Soros György gonosz szellem, nyilvános harcot kell hát hirdetni ellene – állítja a Fidesz-propaganda. Országjáró körútra indult a kampánycsapat, közép- és felsőkategóriás Fidesz-politikusok többtucatnyi helyszínen tartanak „ismeretterjesztő előadást”. A solymári Templom téren megtekintettük Kubatov Gábor tanulságos fellépését.

 

Emlékek nélküli ország

Magyarország konzervatív kormánya szereti a műemlékeket, de rühelli a műemlékvédelmet. Európában élen jár abban is, hogy lassanként eltűnik az egységes műemlékvédelmi szemlélet és maga a műemlékvédelem is. A nagy előd ebben Románia, ahol a Conducator 1977-ben egy tollvonással eltörölte a műemlékvédelmi hivatalt. Ez nálunk hosszadalmasabb folyamat. 2011 óta tart, és csak most érünk a végére.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.