2017/46 Orbán áll a vártán

Tetszik vagy sem, Angela Merkel német kancellár mögött Orbán Viktor Európa legnagyobb hatású politikusa. Ivan Krasztev, a The New York Times állandó publicistája, az egyik legtöbbet idézett európai társadalomtudós jóval a menekültválság, a Brexit és Donald Trump elnökjelöltsége előtt, 2014 tavaszán írta le ezt a mondatot.

2017. november 15., 11:48

Szerző:

Krasztev: Orbán a félelemből épít identitást

Tetszik vagy sem, Angela Merkel német kancellár mögött Orbán Viktor Európa legnagyobb hatású politikusa. Ivan Krasztev, a The New York Times állandó publicistája, az egyik legtöbbet idézett európai társadalomtudós jóval a menekültválság, a Brexit és Donald Trump elnökjelöltsége előtt, 2014 tavaszán írta le ezt a mondatot. Véleményét később a menekültválság csúcspontján számos elemző megismételte. Most arról kérdeztük, vajon leáldozóban van-e ma Orbán csillaga.

Lapozzon bele!

Kényszerkiszállás

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy lépett át a budaörsi repülőteret üzemeltető Magyar Repülő Szövetségen és vele együtt az évtizedek óta sikeresen működő magyar repülősporton, mintha az nem is létezne. Persze a sportrepülés jóval kevésbé jövedelmező, mint a reptér fekvéséből adódó ingatlanfejlesztési lehetőségek. Úgy tűnik, a Fidesz prominensei, illetve kormányközeli üzletemberek elérkezettnek látták az időt arra, hogy a nyilvánosság teljes kizárásával birtokba vegyék a magán-légiközlekedést. Rajnai Attila írása.

Agyő, macsókultusz!

Korszakváltás küszöbén állunk? Olyan világ jön, amelyben nem divat beszólni a nőknek, nem menő alázni, a főnök nem él vissza a hatalmával? Megkérdőjeleződik a férfielvű társadalom? Az empátia, az őszinte kibeszélés ideje következik? Az optimizmus jogos, de olykor túlzó. „Magyarország konzervatív struktúrákat őriz, nagymértékű a nők izolációja. Bár privilégiumnak tűnik például a gyes intézménye, konzervál szerepeket és értékrendet” – mondja lapunknak Herczog Mária szociológus. Szerinte a Marton- és a Kerényi-botrány arra lenne jó, hogy megpróbáljuk a fogalmakat tisztázni, a viselkedési normákat újrafogalmazni. Igyekezzünk megérteni, hogy kit mi bánt, hogy nem szabad azonnal ítélkezni. Herczog úgy látja: a tisztázást, a kölcsönös megértés elősegítését ki lehetne terjeszteni akár Trianon, a rendszerváltozás vagy a holokauszt ügyére is. Kutatókat kérdeztünk arról is, hogy a közszféra miért kevésbé érzékeny a hatalommal való visszaélés eseteire. Miközben a versenyszférában, például az angolszász nagyvállalati kultúrában általában igyekeznek megelőzni a visszaéléseket, hiszen eredményességük szempontjából sem engedhetik meg maguknak, hogy falaik között ilyen eset történjen. Réz Anna filozófus szerint idehaza most fontos lenne, hogy tömegeket foglalkoztató vállalat- vagy üzletláncok álljanak az ügy mellé, nem az elhallgatást, hanem a szólást és a tisztázást téve normává például kampányokkal, etikai szabályzattal. S hogy igaz-e, hogy ahol hatalom van, ott mindig vissza is élnek vele? Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója egyértelműen fogalmaz, amikor azt mondja, nem a hatalmi helyzet a lényeg, hanem hogy világos szabályok legyenek: „A hatalom nem arra hatalmaz fel, hogy seggfej legyek.”  Összeállítás a 168 Órában.

Ezer éve a Nyugat nyomában

Ha van vezérfonala a magyar történelemnek, akkor az nem más, mint hogy a kereszténység felvétele óta igyekszünk követni Nyugat-Európa modernizációs törekvéseit – nyilatkozta a 168 Órának Romsics Ignác történész annak apropóján, hogy megjelent Magyarország története című átfogó munkája. Ebből kiderül: bár soha nem tartoztunk a kontinens élenjáró országai közé, mégis akadtak olyan periódusok, amikor az adottságainkhoz képest kihoztuk magunkból az optimumot. Cseri Péter interjúja.

A szépség már kevés

A kilencvenes években a szépséggel mindent el lehetett adni, de ma már nem. A közösségi média miatt a személyiség is számít – mondja Kajdi Csaba, az egyik legsikeresebb, mások mellett Mihalik Enikőt is menedzselő, nemzetközileg is jegyzett modellügynökség, a VisageModels Hungary alapítója. Beszél arról, van-e értelme a súlykorlátnak, merre fejlődik a divatipar és hogy mennyire jellemző a szexuális zaklatás a kifutók világában.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.