A sikerre is fel kell tudni készülni – Ajánló lapunk 2020. január 9-i számából

Gera Marina színésznő az Örök tél című, a Gulagon játszódó történelmi televíziós film női főszerepéért a közelmúltban vehette át a Nemzetközi Emmy-díjat. Eddig csak egyetlen magyar, Ragályi Elemér rendező- operatőr kapta meg az elismerést. A harmincöt éves színésznővel az egyik december végi reggelen, egy pesti kávézóban készítettünk interjút.

A színház fantomja – Ajánló lapunk 2019. december 12-i számából

Most megint egyszer kiderült, hogy mindent azért nem lehet lenyomni a magyarok torkán. Előbb a Független Előadóművészeti Szövetség indított kampányt az új salátatörvény-tervezet visszavonásáért. A kulturális élet szétverése ellen meghirdetett petícióhoz jóval több mint húszezren csatlakoztak. A budapesti Katona József Színház teljes társulata közleményben utasította vissza a színház és Máté Gábor ellen indított „nemtelen és a valós tények ismerete nélküli” támadást.

Titkos üzletek – Ajánló lapunk 2019. december 5-i számából

Ismét német tankok jönnek Magyarországra. Ezúttal persze nem megszállásról van szó, ellenkezőleg, az ország védelmi képességének növeléséről. Kicsit drága, viszont nem kicsit titkos fegyvervásárlásokba fogott a kormány, tehát német tankok, osztrák aknavetők, amerikai helikopterek, török lövegek jönnek sorban úgy, hogy a parlament honvédelmi bizottságának fideszes többsége sem a technikai részleteket, sem a tényleges költségeket nem látva rábólint az üzletekre.

Itt a szembe­nézés ideje – Ajánló lapunk 2019. novem­ber 28-i számá­ból

Amikor a globális növekedés hasznának 82 százaléka a felső egy százalék kezében van, és a Föld lakosságának fele egyáltalán nem részesül belőle, a világ környezeti szennyezésének 71 százalékát pedig a száz vállalat okozza, de mindenki fizeti, könnyű belátni, hogy változás kell – mondta lapunknak Köves Alexandra, a Corvinus egyetem oktatója, ökológiai közgazdász. Szerinte minden változás gátja, hogy el sem tudjuk képzelni, lehetne másképp is.

Hadüze­net a bírói karnak – Ajánló lapunk 2019. november 14-i számá­ból

Korábban nem tapasztalt határozottsággal reagált a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) arra, hogy Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezett Vasvári Csaba bíró ellen egy végzése miatt, amelyben az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett.

Bejött az ellenzéki össze­fogás – Ajánló lapunk 2019. ok­tóber 17-i számá­ból

Bár a vasárnapi önkormányzati választásokon a kormánypártok jelöltjei kapták a legtöbb voksot, mégis az ellenzék ért el váratlan és látványos sikert: visszaszerezte Budapestnek és a fővárosi kerületek többségének az irányítását, Karácsony Gergely pedig nyugdíjba küldte Tarlós Istvánt.

Már nem vagyok fikagép – Ajánló lapunk 2019. szep­tem­ber 26-i számából

Manapság nagyon megfontolom, hogy bárkit is lebutázzak. Kiszálltam az igazságosztó szerepből, nem akarom másoknak előírni, hogy mi a jó és mi a rossz. Jó dolog tudni, hogy mit szeretnek az emberek, és fontos, hogy ezért ne nézzem le őket, ne haragudjak rájuk – mondja a 168 Órának Hajós András zenész, showman, producer...

Megszen­telt el­kü­lö­nítés – Ajánló lapunk 2019. szep­tem­ber 12-i számából

Nem tekinti egyenrangúnak a kormány az állami és az egyházi iskolába járó gyerekeket. Ha nem így lenne, nem támogatná őket eltérő mértékben. A Költségvetési Felelősség Intézet számításai szerint az egyházi iskolákba járó diákok után tanévenként 200 ezer forintos, széles körben felhasználható dologi támogatás jár, az állami iskolákban ennek csak 27 százaléka, 55 ezer forint.

Proxy­háborút vívunk Lázárral – Ajánló lapunk 2019. szeptember 5-i számából

A józan ész azt diktálja, hogy ha másodszor is, ezúttal öt esztendőre elnyeri a polgármesteri széket, akkor új alapokra helyezzék a kapcsolatukat Lázár Jánossal, hiszen az a jelenlegi formájában mindenkinek csak árt – mondja a 168 Órának Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere.

Proxy­háborút vívunk Lázárral – Ajánló lapunk 2019. szeptember 5-i számából

A józan ész azt diktálja, hogy ha másodszor is, ezúttal öt esztendőre elnyeri a polgármesteri széket, akkor új alapokra helyezzék a kapcsolatukat Lázár Jánossal, hiszen az a jelenlegi formájában mindenkinek csak árt – mondja a 168 Órának Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere.