Lenullázott haderő – Ajánló lapunk 2020. január 30-i számából

Magyarország a 2017-ben bejelentett Zrínyi 2026 program keretében tíz év alatt várhatóan 3500 milliárd forintot fordít új fegyverek hadrendbe állítására. A programnak csak egy szépséghibája van: senki sem látta, senki sem olvasta. Erről írtunk lapunk december 5.-i számában hiányolva a háttérdokumentumokat, hiszen a kormány honlapján Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiája címen egy 2012-es irat olvasható.

A sikerre is fel kell tudni készülni – Ajánló lapunk 2020. január 9-i számából

Gera Marina színésznő az Örök tél című, a Gulagon játszódó történelmi televíziós film női főszerepéért a közelmúltban vehette át a Nemzetközi Emmy-díjat. Eddig csak egyetlen magyar, Ragályi Elemér rendező- operatőr kapta meg az elismerést. A harmincöt éves színésznővel az egyik december végi reggelen, egy pesti kávézóban készítettünk interjút.

A színház fantomja – Ajánló lapunk 2019. december 12-i számából

Most megint egyszer kiderült, hogy mindent azért nem lehet lenyomni a magyarok torkán. Előbb a Független Előadóművészeti Szövetség indított kampányt az új salátatörvény-tervezet visszavonásáért. A kulturális élet szétverése ellen meghirdetett petícióhoz jóval több mint húszezren csatlakoztak. A budapesti Katona József Színház teljes társulata közleményben utasította vissza a színház és Máté Gábor ellen indított „nemtelen és a valós tények ismerete nélküli” támadást.

Titkos üzletek – Ajánló lapunk 2019. december 5-i számából

Ismét német tankok jönnek Magyarországra. Ezúttal persze nem megszállásról van szó, ellenkezőleg, az ország védelmi képességének növeléséről. Kicsit drága, viszont nem kicsit titkos fegyvervásárlásokba fogott a kormány, tehát német tankok, osztrák aknavetők, amerikai helikopterek, török lövegek jönnek sorban úgy, hogy a parlament honvédelmi bizottságának fideszes többsége sem a technikai részleteket, sem a tényleges költségeket nem látva rábólint az üzletekre.

Itt a szembe­nézés ideje – Ajánló lapunk 2019. novem­ber 28-i számá­ból

Amikor a globális növekedés hasznának 82 százaléka a felső egy százalék kezében van, és a Föld lakosságának fele egyáltalán nem részesül belőle, a világ környezeti szennyezésének 71 százalékát pedig a száz vállalat okozza, de mindenki fizeti, könnyű belátni, hogy változás kell – mondta lapunknak Köves Alexandra, a Corvinus egyetem oktatója, ökológiai közgazdász. Szerinte minden változás gátja, hogy el sem tudjuk képzelni, lehetne másképp is.

Hadüze­net a bírói karnak – Ajánló lapunk 2019. november 14-i számá­ból

Korábban nem tapasztalt határozottsággal reagált a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) arra, hogy Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezett Vasvári Csaba bíró ellen egy végzése miatt, amelyben az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett.

Bejött az ellenzéki össze­fogás – Ajánló lapunk 2019. ok­tóber 17-i számá­ból

Bár a vasárnapi önkormányzati választásokon a kormánypártok jelöltjei kapták a legtöbb voksot, mégis az ellenzék ért el váratlan és látványos sikert: visszaszerezte Budapestnek és a fővárosi kerületek többségének az irányítását, Karácsony Gergely pedig nyugdíjba küldte Tarlós Istvánt.