Vidnyánszky szerint az SZFE felmondott tanárai cserbenhagyták a hallgatókat

2020. szeptember 16. 19:28 - szerző: 168 Óra - forrás: Papageno

Az álláshalmozó direktor a Demokratának nyilatkozva egyebek közt arról beszélt, hogy “nem kapaszkodik két kézzel mindenféle igazgatói székekhez”. 

“Én soha nem szoktam feszegetni senkinek a vallását, a világnézetét vagy a politikai kötődéseit, ennél sokkal diszkrétebb ember vagyok. Ezt tudták-tudják a Nemzeti munkatársai is. Innen is írnak alá az SZFE mellett. Mindenki véleményét tisztelem, soha senkit azért nyomás részemről nem ért, ha kiáll valami mellett, és mindent megteszek, hogy a közös színpadi munkát ez ne befolyásolja. Persze, befolyásolja, mert ma mindenkit ez a téma foglalkoztat, de bent olyan helyzeteket igyekszem teremteni, hogy legyen mód beszélgetni, kibeszélni dolgokat. De soha nem szabad lezülleszteni a színházat olyan szintre, hogy a politikai tusakodások kerüljenek előtérbe” - idézi az interjút a Papageno. 

Arról, hogy miként lehetne rendezni a jelenlegi helyzet, azt mondta, tett egy javaslatot Fekete Péter államtitkárnak, miszerint ha a járványhelyzet engedi, tartsanak egy közös konferenciát, “ahol a színművészeti vezetése találkozhat az egész szakmával, az összes színházigazgatóval és mérvadó filmes szakemberrel.” 

Azt is elárulta, hogy a képzés jelenleg még az eredeti formájában folyik tovább, következő hónapok feladata pedig, hogy a kuratórium az egyetem vezetésével a jövőbeli tervekről tárgyaljon. 

Ha viszont a közös munkának csak az ő személyes szab gátat, akkor félre áll.

Miként mondta: “Mert én ezt ügynek tartom, és nem hatalmi kérdésnek. Soha nem az voltam, aki két kézzel kapaszkodik mindenféle igazgatói székekhez.” 

Vidnyánszky azt is mondta a SZFE-n történtek kapcsán: “Először a diákok, most a tanárok – egyre többen vannak kapitális szereptévesztésben”. A felmondott tanárokról pedig megjegyezte: “Azt pedig, akárhonnan is nézzük, igen nehéz megmagyarázni, hogy a színművészeti fél tanári kara most miért állt fel, cserben hagyva a gyerekeket”.