Való Világ

Való Világ villa a valóságtól jó távol. Való Világ lenne az otthonunkban természetes módon elérhető jakuzi kád? A szauna? A gyakorlatilag soha ki nem fogyó hűtőszekrény, ami megtöltéséhez csak papírra kell vetni vágyainkat és lesz ott rögtön languszta, homár, csülök, és töménytelen alkohol? Való Világ, ahol mindenki a reklámból lép elő vagy oda igyekszik tartani?

2011. szeptember 19., 22:35

Való Világ. Ahol az ember a semmiből celebbé akar válni. Ahol a szürke színeket akar magára erőszakolni. Ahol a butasággal sínre lehet kerülni. Amit szívesen nézünk, mert a szerencsésebbeknek látszókról is lesír, sok esetben még nálunk is szerencsétlenebbek. Néha csak azért, mert nekik nincs hova elbújni.

Való Világ. Szerepeket játszunk. A kemény csávó, lehet belül egy félénk kisgyerek. Az ostoba nőciben, van szellem. Maszkok tömege, amit magunkra akasztunk és azzal próbáljuk jól érezni magunk, hogy magunkat is átverve azt hazudjuk, a maszk mögé bújva boldogok vagyunk.

Való világ, ami a képünkbe vágja könyörtelenül, hogy itt a lé a tét. Ha még finomításul a lé alá halkan egy t-t is biggyesztenek. Alázd meg magadat és megfizetünk érte. Mások meg azért fizetnek, hogy élvezhessék, miként alázod magadat.

Való Világ. Folyamatosan figyelnek minket. És mi igyekszünk kicsik lenni, néha azzal, hogy hordóra állva nagyobbnak ordítjuk magunk, hogy ne ítéltessünk. Figyelnek és címkéket raknak ránk, és olykor olyan messzire megyünk, hogy őket megelőzve, magunkat címkézzük fel.

A Való Világ valóban sok értelemben a Való Világ, csak a csillogás hiányzik belőle.

A Való Világ Kovács József könyvelő, aki napi 12 órában dolgozik és viseli, hogy a főnöke szórakozik vele. Néha arról álmodik, hogy szamuráj kardot ragad és levágja a fejét. Persze csak álom, mert másnap, bent már alázattal visel bármit. Kell a pénz. Nem hősnek született. Hitele devizában. Már így sem tudja törleszteni a részleteit. Az asszonya is a Való Világ. Kissé elhízott tanítónő. Túl a legszebb korszakán. Fáradt és ideges, este rendszeres a migrén. Előző hónapban a gázszámlát rakta félre, a mostaniban a villanyt fogja, mert játszani kell a túlélésért.

A Való Világ Szabó Imre géplakatos, aki túl az 50-en, cége megszűnése után utcára került. Azóta keresi a helyét és dolgát a világban. Mindent megpróbál, de rendre kudarcot vall. Feketén elmegy kőműves mellett segédkezni, de retteg a lebukástól. Neki is vannak még álmai, de azokról egyre inkább kénytelen lemondani. Már nem várja az álmokat.

A Való Világ özv. Ruzicska Lajosné. Szövőnő volt. Ma nyugdíjas. Havi 70 ezer a nyugdíj. Ebből 40 ezer elmegy a rezsire. Nem tartozik. Nem szeret. Nem ehhez szokott. Mindig fizet. Néha nem eszik. Kell a pénz gyógyszerre, meg egy zacskó cukorra, ha a leszázalékolt fia átugrik hozzá meglátogatni az unokával. Olyankor süt is és főz. Magának már nem nagyon szokott. A semmiből igyekszik úgy spórolni, hogy tudjon segíteni a gyerekeknek is. Ha nem lenne az unoka, már lehet, segített volna önkezével azon, hogy Lajosa mellett lehessen újra. Rendes ember volt. Ritkán bántotta.

A Való Világ Ruzicska Ottó. Elvált. Amíg egy autószerelő műhelyben dolgozhatott és elég jól keresett, szerette az asszony. Aztán a főnöke becsődölt és ő utcára került, azóta csak kisebb munkákból él. Jött a nehézség, az asszony meg odébb állt egy nála szerencsésebb fazonnal és vitte a gyereket, meg minden megtakarított pénzt, végül a bíróság a lakást is neki adta. A gyereket szereti, igyekszik annak mindent megadni. De nehéz a tartásdíj, albérleti díj mellett mindent megadni. A megtakarított pénzecske, amit a lakásból kapott gyorsan szállt el, szinte észre sem vette.

Való Világ, Mészáros Ferenc, aki 8 általánossal nem tudott elhelyezkedni. Lopni ment, hogy enni tudjon adni a gyerekeinek. Elkapták. 2 év börtön. Bent érettségit szerzett. De a priusz ott van rajta. Dolgozni szeretne, de nem veszik fel, egyrészt azért mert cigány, másrészt azért, mert ott van homlokán a bélyeg. Szeretne normálisan létezni. De sorra vágják úgy homlokon, hogy hanyatt esik. A gyerek éhes. Még próbálja tartani magát, de már úgy járja az utcát, hogy nézi hova lehetne betörni. Lassan elfogadja, hogy az amivé válnia kellett.

Való Világ Hársfalvi Pistike, akinek az apja, amióta nincs munkája, vedel, mint az állat és sokszor üti anyut is, meg őt is. Anyu sokat sír, Pistike ilyenkor fél és hozzá bújik. Aztán együtt félnek apától. Ha nem nyer a játékgépen, nem csak, hogy nincs kaja, de rajtuk vezeti le. Anya menne, de nincs hova. És amikor apa nem olyan részeg és éppen nyert, egész kedves is tud lenni. Egyszer fagyit is hozott mindenkinek!

Az igazi Való Világ sok szereplős dráma. Kevés benne a fény és a siker, sok benne a feslettség és a kudarc. A Való Világban is vannak mosolyok és örömök. Mert az ember él és élni akar, ilyennek lett teremtve. A Való Világban este amikor eldőlnek az emberek, álmok születnek, amiket a hajnal ver szét. Kiszavazott emberek, önmagukat tépik és egymás máját falják. Az igazi Való Világ érdekesebb a művinél. De nem szabad mutatni, mert nem biztos, hogy sok szavazat jönne be rá emelt díjon. Ezért nézik hát a Való Világ szereplői, ha tehetik a Való Világot, hogy álmodhassanak arról, nem is annyira mocskosan szar minden, ahogy átélik. A Való Világ hallgat. Nem tehet mást. Ilyenné verték szét.

Rózsa Mihály

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.