Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Új főigazgatót javasol a Tarlós István a Budapesti Történeti Múzeum élére

2019. március 27. 10:51 - szerző: 168 Óra

Tarlós István főpolgármester Népessy Noémit javasolja a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatójának, nem pedig az eddigi igazgatót, Farbaky Pétert – írja a hvg.hu a birtokába jutott előterjesztésből. A Fővárosi Közgyűlés a jelölt kérésére várhatóan a szerdai zárt ülésén szavaz a kinevezésről.

Fotó: Facebook

A portál azt írja, hogy a bíráló bizottság Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatójának pályázatát támogatta a BTM főigazgatói pályázatán. A BTM-hez tartozik a Vár-, a Kiscelli és az Aquincumi Múzeum, illetve a Budapest Galéria.

A másik pályázó az eddigi igazgató, Farbaky Péter volt. A 11 tagú bíráló bizottságból heten Népessy Noémire szavaztak, és az előterjesztés is az ő kinevezését támogatja.

A fővárosi vezetés nem támogatta Farbaky Péter újbóli kinevezését, ezért inkább meghosszabbították a pályázat határidejét. Annak ellenére sem támogatták, hogy a művészettörténész maradjon a poszton, hogy mandátuma alatt nőtt a látogatószám.

Az új főigazgatónak nem lesz könnyű dolga, mivel az önkormányzat épp most adja el a Bálnát, így a BTM elveszíti a Budapest Galéria ott található korszerű, 800 négyzetméteres kiállítóterét.

Népessy Noémi korábban az Óbudai Múzeum muzeológusa volt, majd a III. kerületi önkormányzat kulturális referense lett. 2008-ban a múzeum szakmai igazgatójaként tért vissza az intézménybe, majd 2012-ben igazgató lett. A lap birtokába jutott pályázatában azt írta, hogy a BTM-ben látszólag megállt az idő. Stratégiát, korszerű marketinget, dinamizmust ígért, de konkrétumok nélkül.