„Tudjuk, kik vagytok” – Hatszáz svéd színésznő írt nyílt levelet a szexuális ragadozók megfékezéséért

2017. november 12. 20:12 - szerző: MTI

Az Oscar-díjas Alicia Vikander is nevét adta ahhoz, a svéd filmiparhoz és színházi szakmához szóló nyílt levélhez, amelyben majdnem hatszáz svéd színésznő szólalt fel az ellen, hogy a Svédországban nem védik meg a nőket a szexuális zaklatástól és hasznot húz ismert szexuális ragadozók munkájából.

Fotó: AP/Invision/Ki Price

„Rendezők, megbuktatok. Producerek, megbuktatok. Produkciós cégek, megbuktatok. Színházvezetők, megbuktatok. Politikusok, megbuktatok. A ti felelősségetek, hogy biztosítsátok: senkit se érhessen szexuális zaklatás a munkahelyén” – fogalmaztak a színésznők a levélben. Az aláírók zéró toleranciát hirdettek a szexuális visszaélések és erőszak ellen, valamint azt követelik, hogy a filmvállalatok és színházak, könyvkiadók és a svéd televíziós csatornák ne védjék, ne alkalmazzák a szexuális ragadozókat, és ne tegyenek szert haszonra a munkáikból.

A nyílt levélhez, amelyet a Svenska Dagbladet közölt, több szexuális zaklatásról szóló történetet is mellékeltek nevük elhallgatását kérő áldozatoktól - írta a The Hollywood Reporter. Vikander mellett olyan ismert svéd sztárok is csatlakoztak a petícióhoz, mint Sofia Helin és Marie Goranzon.

A levél a zaklatókhoz és az őket védelmezőkhöz szóló figyelmeztetéssel zárul. „Többé nem hallgatunk. Nyilvánosságra hozzuk a felelősöket, és ha szükséges, az igazságszolgáltatáshoz fordulunk. Azé lesz a szégyen, aki elköveti – a ragadozóké és akik védik őket. Tudjuk, kik vagytok – írták a színésznők.