Trendek és brandek – A magyar kultúra ötven arca

2018. június 11. 19:24 - szerző: S. ZS.

A Fidelio második alkalommal jelenteti meg a Kult50 – a kultúra 50 arca című kiadványát. A lap által felkért szakmai zsűri – Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra, László Ferenc, Fáy Miklós, Réz András és Zipernovszky Kornél –, valamint a Fidelio munkatársai jelölések alapján választották ki az elmúlt év legjobb ötven hazai alkotóját. A Fidelio főszerkesztője, Molnár Barbara a 168 Órának elmondta: idén a jelölésekbe bevonták az olvasóikat is, illetve a fővárosi és vidéki színházakat, múzeumokat, művészeti egyetemeket, kulturális intézményeket.

– Különböző műfajok: a zene, képzőművészet, tánc, irodalom és a film területeiről válogattunk. Nemcsak a művészek, hanem a háttéremberek teljesítményeire is szerettük volna felhívni a figyelmet, így az ötvenes listára operatőr, hangmérnök, dramaturg, jelmeztervező is felkerült már. Idén több száz név közül választottuk ki azt az ötvenet, akik szerintünk 2017-ben a hazai kulturális élet legfontosabb szereplői voltak.

Az újságosoknál és a Líra könyvesboltjaiban is kapható lesz a Kult50 kiadványa, amely az alkotók portréin kívül még számos izgalmas írást tartalmaz. Nagyinterjú készült Nyáry Krisztián íróval, a Líra Könyv kreatív igazgatójával a hazai kulturális trendekről, Csányi Vilmos etológus pedig a kultúra gyökereiről és jövőjéről beszél. Elemzéseket olvashatunk a művészeti nyugdíjakról és arról is, hogy miből élnek meg nálunk a pályakezdő tehetségek. De találunk művészettörténeti írásokat a szabadkőművesekről, Budapest építészetéről is. A legérdekesebb cikkek szeptembertől a Fidelio online felületén is megtalálhatók lesznek.

A Kult50 kiadvánnyal a Fidelio profilt bővített, és a hazai kulturális újságírás egyik meghatározó fóruma lett.