Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Történelmi kézműveskedés

2019. június 13. 09:00

Mint tudjuk, mindenkinek szuperokos és kifogástalan magaviseletű a gyereke, az unokája meg pláne, de magunknak azért néha bevalljuk, hogy a kölykök kordában tartása felemészti energiánk nagy részét. Az enyémek például égetnivalóan rosszak, persze közben nagyon is imádnivalók!

Beírattuk mindkettőt még tavaly nyáron egy kézművestáborba, élvezték nagyon, csak hát elég komoly összeget kellett leszurkolni, idén másra akarjuk elszórni a nyárra félretett pénzt (felújítás, csak ennyit mondok), de mégis irányba kéne terelgetni a két örökmozgó energiáit, így hát kerestem valami sokkal pénztárcakímélőbb megoldást.

A könyvesboltban járva találtam rá Beke Mari Az őskortól Leonardóig című könyvére. Mintha nekem találták volna ki, ujjongtam, amikor belelapoztam: a kisebbik pacsmagolhat kedvére, mert tele van festős-rajzolós-applikálós dologgal, a nagyobbik meg kedvére kézműveskedhet. A könyv mellé még hozzácsaptam a kreatív boltból rajzlapokat, festéket, agyagot, gyurmát, mindenfélét, szétnéztünk a biciklitárolóban is, tele van kacattal (faanyag, PET-palack, csillogó izék), amik pont kellenek a tárgyak elkészítéséhez. Ugyanis Beke Mari nagyon klassz tippeket ad a könyvben különféle tárgyak vagy alkotások elkészítésére. De nemcsak úgy a semmiből, hanem konkrétan végigveszi az őskori barlangrajzoktól Leonardo da Vinci repülő emberéig a művészettörténetet. Lehet agyagmécseskét, gótikus üvegablak-utánzatot, görög istenálarcot, vagyis 77 féle tárgyat (sőt kicsivel annál még többet is) csinálni a segítségével. A legszuperebb dolog: a gyerek lefoglalja magát, csinál valami szép tárgyat, büszke rá, mi még büszkébbek, a nagyik meg egyenesen már a Nemzeti Galériába mennek lobbizni az életmű-kiállításért.

Elsőnek a régészeti feltárást próbáltuk ki: a kert végében elástunk pár régi pénzt, cserépdarabot, alpakkamütyürt az apjukkal, titokban, majd kihajtottuk őket egy szép napos délután, hogy tessék kincset keresni. Alig akarták elhinni, hogy a kertünk végében kincs is lehet – a régi pénzeket persze megkapták a végén.

Képzelhetik, ha az én két rosszcsont fiamnál ez bevált, mennyire fog működni a csendesebb, együttműködőbb gyerekeknél! / K. M. É.

Beke Mari: Az őskortól Leonardóig, Corvina Kiadó, 2019