Történelmi kézműveskedés

2019. június 13., 09:00

Szerző:

Mint tudjuk, mindenkinek szuperokos és kifogástalan magaviseletű a gyereke, az unokája meg pláne, de magunknak azért néha bevalljuk, hogy a kölykök kordában tartása felemészti energiánk nagy részét. Az enyémek például égetnivalóan rosszak, persze közben nagyon is imádnivalók!

Beírattuk mindkettőt még tavaly nyáron egy kézművestáborba, élvezték nagyon, csak hát elég komoly összeget kellett leszurkolni, idén másra akarjuk elszórni a nyárra félretett pénzt (felújítás, csak ennyit mondok), de mégis irányba kéne terelgetni a két örökmozgó energiáit, így hát kerestem valami sokkal pénztárcakímélőbb megoldást.

A könyvesboltban járva találtam rá Beke Mari Az őskortól Leonardóig című könyvére. Mintha nekem találták volna ki, ujjongtam, amikor belelapoztam: a kisebbik pacsmagolhat kedvére, mert tele van festős-rajzolós-applikálós dologgal, a nagyobbik meg kedvére kézműveskedhet. A könyv mellé még hozzácsaptam a kreatív boltból rajzlapokat, festéket, agyagot, gyurmát, mindenfélét, szétnéztünk a biciklitárolóban is, tele van kacattal (faanyag, PET-palack, csillogó izék), amik pont kellenek a tárgyak elkészítéséhez. Ugyanis Beke Mari nagyon klassz tippeket ad a könyvben különféle tárgyak vagy alkotások elkészítésére. De nemcsak úgy a semmiből, hanem konkrétan végigveszi az őskori barlangrajzoktól Leonardo da Vinci repülő emberéig a művészettörténetet. Lehet agyagmécseskét, gótikus üvegablak-utánzatot, görög istenálarcot, vagyis 77 féle tárgyat (sőt kicsivel annál még többet is) csinálni a segítségével. A legszuperebb dolog: a gyerek lefoglalja magát, csinál valami szép tárgyat, büszke rá, mi még büszkébbek, a nagyik meg egyenesen már a Nemzeti Galériába mennek lobbizni az életmű-kiállításért.

Elsőnek a régészeti feltárást próbáltuk ki: a kert végében elástunk pár régi pénzt, cserépdarabot, alpakkamütyürt az apjukkal, titokban, majd kihajtottuk őket egy szép napos délután, hogy tessék kincset keresni. Alig akarták elhinni, hogy a kertünk végében kincs is lehet – a régi pénzeket persze megkapták a végén.

Képzelhetik, ha az én két rosszcsont fiamnál ez bevált, mennyire fog működni a csendesebb, együttműködőbb gyerekeknél! / K. M. É.

Beke Mari: Az őskortól Leonardóig, Corvina Kiadó, 2019

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.