Törőcsik Mari: Jobb volna, ha az emlékház csak akkor nyitna meg, amikor én már nem vagyok

2018. december 29. 10:24 - szerző: 168 Óra

– Tényleg nagyon örülök az emlékháznak, de jobb volna, ha csak akkor nyitna meg, amikor én már nem vagyok. Megtisztelő, de szerintem ilyet akkor szoktak nyitni, ha már nem él az, akinek az emlékét meg kell idézni. Persze ha megnyílik, akkor lehet, hogy meglátogatom” – mondta Törőcsik Mari a Blikknek.

Pénteken írtuk meg, hogy állami tulajdonba veszik a színésznő szülőházát a Heves megyei Pélyen. A határozat szerint a kormány így„tisztelegne Törőcsik Mari színművésznő munkássága előtt”, és „elsődlegesen az ingatlan ingyenesen történő megszerzésére kell törekedni”. Az állami tulajdonba vétel után a házat felújítanák és bővítenék, közösségi könyvtárat, valamint diák- és turistaszállást alakítanának ki. A cél a „közösségi hasznosítás”, továbbá az integrálás a „muzeális intézmények rendszerébe”.

 

Törőcsik Marinak persze számos jó emléke kötődik a házhoz. A bulvárlapnak el is mondta:

Fotó: Kárász Róbert

– Tizenöt éves koromig laktam Pélyen. A legszebb emlékeim oda kötnek, ott voltam kisgyerek, mesés volt. Sosem felejtem el a hatalmas kertet, a fára mászást, a szép nyári uzsonnákat. Ha behunyom a szemem, máig pontosan emlékszem mindenre. Tudom, hogy melyik bútor hol volt, hol kellett befordulni a szobába. Még arra is emlékszem, hogy édesanyám melyik szekrényben tartotta a ruháit, fantasztikus emlékek, amiket gyakran felidézek. Néha olyan, mintha még mindig ott lennék. Szívesen gondolok vissza azokra az évekre, gyakran visszavágyom oda, ahol minden jó volt.

Törőcsik jelenleg Velemen él, és bár több mint egy évig ápolták a szombathelyi kórházban, úgy érzi, mostanra felépült, a karácsonyt is otthon tölthette.

– Jól vagyok, élek, virulok, erős vagyok! Nem panaszkodom, hálás vagyok mindenért. A karácsony is nagyon szép volt, a lányom és a családja lejöttek hozzám Velemre, itt voltak két napig, nagyon jól éreztük magunkat. Még nem tudom, hogy pontosan mikor tudok újra játszani, de nagyon hiányzik a színház és a közönség szeretete. Engem az éltet! – fogalmazott a nemzet színésznője.

Törőcsik Marit év elején Pungor András, a 168 Óra újságírója is meglátogatta otthonában, az akkor készült beszélgetést itt olvashatják el.