Testről és lépekről

2021. január 13., 07:01

Szerző:

Hol találjuk a bátorságot? A májban, hol másutt? Kétezer éven át az emberiség úgy vélte, a testnedvekkel minden megmagyarázható; az egészség, a külső, a hajlamok, és négy testnedv keringése tartja egyensúlyban a szervezetet. A véren és a nyálkán kívül a fekete és a sárga epének tulajdonítottak szerepet, úgy tudták, ezek felelnek a búskomorságért, a rosszkedvért, a szomorúságért és a dühért is, forrásuk pedig a máj. Tehát a májunktól bátrak lehetünk, továbbá búskomorak és dühösek. Ezt a korabeli orvosok gondolták, mert ennyire nem volt fogalmuk arról, mi zajlik a szervezetben. Csoda, hogy az emberiség túlélte a tudomány fejlődését.

A 19. században például már tudták, hogy léteznek epekövek, de nem merték műteni. Viszont William Halsted 1882-ben úgy döntött, a családi konyha asztalán kiveszi anyja epehólyagját. Nem tudjuk, Halsted mennyire szerette az anyját, ám az orvosok akkoriban azt sem vették biztosra, hogy epehólyag nélkül egyáltalán lehet-e élni. Vagy nézzük a hormonokat. 1958-ban úgy húszat ismert az orvostudomány. John Wass szerint jelenleg legalább nyolcvan létezik, és állandóan újakat fedeznek fel. Az endokrinológussal Bill Bryson beszélt, amikor A test című, monumentális könyvéhez gyűjtött anyagot.

Bryson a világ egyik legviccesebb embere, továbbá páratlan tudományos-ismeretterjesztő szerző szinte minden témában (meg is írta a Majdnem minden rövid története című könyvet). Írt az angol nyelvről, a gyerekkoráról, Shakespeare életéről, az USA-ról, bemutatta a magánélet és az otthon történetét…

A test minden eddigi könyvénél jelentősebb. Strukturáltan, aprólékosan mutatja be a szervezet működését. Kezdő és gyakorló betegek megérthetik végre, mi a bajuk. Meggyógyulni ugyan nem fognak, de legalább a folyamatokkal tisztában lesznek. És nem győznek ámulni, hogyan létezhet egy annyira összetett, a betegségek ellenére is kivételesen szívós rendszer, mint a test (illetve a benne zajló folyamatok).

Bryson tárgyilagos (bár nem szenvtelen), az olvasó pedig aligha tud szabadulni a gondolattól: ha a világunk – és az ember – összetettsége nem a teremtés csodája, akkor nehéz megmondani, mi lenne az.

(Bill Bryson: A test – útmutató azoknak, akik használják, 451 oldal, Akkord Kiadó)

16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.