77 évesen elhunyt Terry Jones, a Monty Python alapító tagja

2020. január 22., 14:05

Szerző:

Súlyos betegség után, 77 éves korában elhunyt a Monty Python-csoport alapító tagja, Terry Jones. Halálhírét a komikus-író-rendező ügynöke közölte a BBC-vel. Rendezőként ő jegyezte a Brian életét, Az élet értelmét, a Gyalog galoppot pedig Terry Gilliammel közösen.

Terry Jones évek óta a demencia egy súlyos formájában szenvedett, utolsó éveiben afáziája miatt interjút sem tudott adni. Betegségét 2016 őszén a brit filmakadémia hozta nyilvánosságra. 2014 júliusában Jones még fellépett a Monty Python utolsó közös előadásain a londoni O2 Arénában – egyetlen alkalmat terveztek, de mivel a jegyek percek alatt elkeltek, további kilencet beiktattak.

Családja közleményben erősítette meg, hogy Jones feladta a „hosszú, elképesztően bátor, de mindig jó humorral viselt” harcot a betegséggel szemben. Külön köszönetet mondtak az orvosi csapatnak, amely Terry állapotát és utolsó éveit nem csak elviselhetővé, de örömtelivé is tudták tenni.

A csoport legendás sorozatában, a Monty Python Repülő Cirkuszában többnyire Michael Palinnel írt közösen jeleneteket, népszerűek voltak szórakoztató formában készített, történelmi tárgyú dokumentumfilmjei. Egyik utolsó közös talákozásukról 2018 szeptemberében számolt be Palin:

A sorozatban Jones gyakran alakított fejhangon visító középkorú nőket – vagy ahogy a Wikipédia emlékeztet –, ő volt a Cincorgonán játszó zeneszerző, vagy az ember, akinek három fenékgerezdje van, Kétfészeres Jackson, a nyilvános vetkőzésben egy Chaplin stílusú figura, de a Püspök is. A Brian életében pedig a címszereplő anyja – a legendás magyar szinkronnal emlékezetes mondása, „ezek a mai fiatalok, csak a szex meg a szipó!” –, vagy a gödörben élő remete, aki 18 év némaság után kezd el ordítozni Briannel, miután ráesett a lábujjára. Ő Jones egyik kedvenc figurája volt.

Jones a Monty Python csoport második halottja, az 1989-ben elhunyt Graham Chapman után, aki 48 évesen halt meg. A csoport többi tagja, John Cleese 80, Terry Gilliam 79, Eric Idle és Michael Palin pedig 76-76 esztendősek.

Az írót egyébként 2006-ban vastagbélrákkal diagnosztizálták, de sikeresen felépült a betegségből. 2009-ben derült ki, hogy negyven év után elhagyja a feleségét – akivel két gyermekük is született, Sally (1974) és Bill (1976) –, mert beleszeretett egy 26 éves diáklányba. A svéd Anna Söderströmb 2009 szeptemberében adott életet kislányuknak, Sirinek.

Egyik emlékezetes jelenete Az élet értelméből:

Michael Palin, aki Jonesszal oxfordi egyetemi éveik óta álltak jó barátságban – a diákszínházban is játszottak, 1967-ben pedig a társulat „magjaként” együtt kezdtek műsorokat készíteni a BBC-nek – a halálhírre reagálva azt írta, kivételesen szerencsésnek érzi magát, amiért része lehetett a zseniális komikus életének.

„Terry az egyik legközelebbi, legértékesebb barátom volt. Kedves, nagylelkű, támogató ember volt, aki szenvedélyesen állt az élethez. Messze több volt, mint generációjának egyik legviccesebb író-előadója,  igazi reneszánsz komikus volt: író, rendező, történész, briliáns gyerekkönyv-szerző, és a legkedvesebb társaság, akit ember csak kívánhat magának. 

John Cleese a Twitter-oldalán szomorúan búcsúzott. Mint írta, hihetetlen, hogy egy ilyen tehetségű és végtelen lelkesedésű ember élete ilyen méltatlan véget érjen.

„Számtalan érdeme közül számomra – írta Cleese – a legnagyobb dolog, amivel mindannyiunkat megajándékozott, a Brian élete megrendezése volt. Tökéletesség.” 

 

Hivatalos Facebook-oldalukon közös posztban is elbúcsúztak a tagok. „Búcsúzunk, drága Terry J. Kettő ment, megy a többi négy. Szeretettel, Terry G, Mike, John & Eric.”

Részvétét nyilvánította a társulat munkásságának hazai nagykövete, rendszeres fordítójuk, Galla Miklós is, mint írta, egy csodálatos, nyitott, nagyvonalú és végtelenül kreatív embert veszítettünk el és a találkozásukból idézett fel vicces pillanatokat.

 

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.