Újabb három magyar író nem kér Demeter Szilárdék ösztöndíjából

2020. január 30., 10:10

Szerző:

Újabb három szerző nem veszi át a Térey-ösztöndíjat. Bartók Imre és Csehy Zoltán után

Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra sem kívánja elfogadni a Térey-ösztöndíjat,

ezt a Litera szerkesztőségének jelezték.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) január 21-én hozta nyilvánosságra, kik kapták meg a nemrég alapított Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat, amit 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kapnak abból a célból, hogy nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson számukra a múzeum. A 2020-ban havi bruttó 320 ezer forinttal járó ösztöndíj nyertesei között volt többek között Orbán János Dénes, Háy János, Szálinger Balázs, Lackfi János, Kemény István, Garaczi László és Zalán Tibor is.

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója levélben kereste meg az írószervezetek, könyvkiadók, folyóiratok, egyetemi tanszékek, szakmai műhelyek vezetőit, tegyenek javaslatot a támogatandó alkotók személyére, majd egy tizenkilenc tagú szakmai zsűri többfordulós, titkos szavazás eredményeként harminc magyar írót választott ki a legfeljebb ötéves alkotói ösztöndíjra, és az végül negyvenötre bővült.

Ugyanakkor egy nappal azután, hogy Bartók Imre visszautasította a díjat – a díj létrejöttének körülményei, annak átláthatatlansága, illetve Demeter Szilárd személye miatt –, a külügyminisztérium kiadta, hogy

az író nem képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján. A három új csatlakozó döntésében ez is szerepet játszhatott.

Az ügy részleteiről a csütörtökön megjelent 168 Órában olvashatnak.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.