Nyílt levélben hívják személyes egyeztetésre Palkovics Lászlót a Színművészeti Egyetem hallgatói

2020. június 20., 15:15

Szerző:

„Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban” – áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak nyílt levelében, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek küldtek.


A levelet a Magyar Narancs online kiadása szemlézte. 

Mivel a diákoknak és az egyetem vezetésének is számtalan megválaszolatlan kérdése van, személyes egyeztetést kezdeményeznek a miniszterrel. Mint írják, többek között szeretnének biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatják, amit elkezdtek, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztek.

„Továbbá úgy tudjuk, hogy egy törvénymódosítási javaslat szerint a jövőbeni fenntartó alapítvány nevéből kikerülne az intézmény neve. Arról, hogy ez mit jelent,

csak feltételezésekre hagyatkozhatunk,

ezért lényegesnek tartjuk a pontos tájékoztatást, az okok, lehetséges következmények ismertetését” – írják a hallgatók.

A tervekről Koltai Róbertnek is sarkos véleménye van. A színésszel készült interjúnkat itt olvashatja:

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.