Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Színes kották – Videó az elfogadásról és a toleranciáról

2017. január 7. 14:12

Vedd észre! címmel készített közös videót a Gödöllő Táncegyüttes (GTE) és a Parafónia Együttes. Tavaly nyáron, a kapolcsi Művészetek Völgyében találkoztak először, amikor az értelmi sérült zenészekből álló zenekar tagjai táncolni kezdtek a Folkudvarban, ahol a táncegyüttes fellépett. Tóth Juditot és Moussa Ahmedet, a tánccsoport művészeti vezetőit foglalkoztatni kezdte a gondolat, vajon kik a szerencsésebbek: ők, az „épek”, vagy a „sérültek”. Több zenekari próbára is ellátogattak, ahol megismerkedtek a speciális színes kottarendszer segítségével zenélő együttes tagjaival.

A GTE fő célja az autentikus tánc, viselet és zenei folklór bemutatása mellett olyan táncszínházi darabok színpadra állítása, amelyek a hagyományos alkotói és előadói kereteket szétfeszítve keresnek új, eddig ismeretlen utakat a Hagyomány és korszerűség mottó jegyében.

A több mint tízéves budapesti Parafónia zenészei – Fabényi Réka zenekarvezetővel – és a csaknem 25 éves táncegyüttes Druzsba nevű csoportja bő fél nap alatt elkészítették az elfogadásról és toleranciáról mesélő kisfilmet a gödöllői Művészetek Házában.

Az együtt zenélés és táncolás végül megfelelt a kérdésre, vajon melyikük szerencsésebb. A választ hangsúlyozza a film mottója is: Minden ember, így te is azért születtél meg, hogy a különbözőségekben felismerd az egységet.

A videót a YouTube-on nézhetik meg.

M. V.