Szerény és szegény

2014. május 21., 11:22

Az egyik szemünk sír, a másik meg nevet. (És ha volna egy harmadik – feltéve, de nem megengedve –, az egyszerre művelné a kettőt.)

Nyitva a Jurisics vár: ez feltétlenül jó hír, hiszen időtlen idők óta zárva volt, és sokáig az sem igen látszott, mikor fog megnyílni végre. Az épület rendbe tétetett, ez is öröm, s valami köztes állapotot mutat a régi századok és a tizenkilencedik század között – voltaképpen ez ellen se lehet kifogásunk: aki az 1532-i állapotokra kíváncsi (mert hát mégiscsak onnan származtatjuk a világhírt), az forduljon a történelemkönyvekhez vagy a múzeumhoz. Csak az elismerés hangján szólhatunk a helyiek segítőkészségéről, kedvességéről is, a fűszernövénykert végében található kis kézművesboltról, a fegyvertár lehetőségeiről (a látogató hajdani ruhákba öltözhet és régi fegyverek másolataival fényképeződhet), és talán még az aranyszoba szőlészeti kiállításáról. (Itt mutatják be a Szőlő Jövésnek Könyvét, a helyi szőlészet hagyományát, becses remekét.)


De ezzel kész is. A kiállítóterek feltűnően szegényesek, a számítógépek még nem működnek, a tárgyak többsége másolat, ahogy az iratoké is, nem egy máris hiányzik a tárlókból, az ajándékbolt üresen tátong, a büfé nem működik. Az egész múzeumon látszik a pénztelenség, az eszköztelenség, meg persze az igyekezet, hogy ezt a tényt elfedjék valahogy.

Mit mondjak, nem sikerül. (És nyilván nem a helyi szakemberek hibájából.)

A város- és vártörténeti részek enyhén szólva vázlatosak, a koronatörténet-anyag erős fali tablókat és mosolyogtató tárgymásolatokat tartalmaz, az Ottlik-kiállítás még vázlatosnak se igen mondható: éppen a helyi összefüggések maradnak homályban. (Például nem lehet megtudni belőle, hol volt a városban a katonaiskola – és nem állítható, hogy a helyeik mindegyike tudná.)

És még sorolhatnánk. De nem tesszük, mert egyfelől örülünk, hogy a vár végre látogatható. Másfelől szurkolunk nagyon a helyieknek, hogy előbb-utóbb tényleg lehessen valamire büszkének lenniük.

Nádas Sándor

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.