A Ruben Brandt nyerte a legjobb filmnek járó díjat Szerbiában

2019. augusztus 26., 14:54

Szerző:

Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó díjat a Duna Filmfeszten a szerbiai Szendrőn (Smederevo) vasárnap.

A Dunai hajó elnevezésű fődíjat a zsűri egyhangúlag ítélte oda az egyedi látványvilágú akció-thrillernek. 

A Duna-menti országok filmművészetét bemutató fesztivált második alkalommal rendezték meg a szerbiai városban, ahol a közönség hat nap alatt mintegy negyven alkotást tekinthetett meg. 

A Ruben Brandt, a gyűjtő a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, és a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba, a benne felvillanó több mint 300 művészeti utalással különleges élményt nyújt. A mozifilm több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotása. A film az utóbbi egy évben számos fesztiválon zsebelt be díjakat.

Fotó: Facebook

A Duna Filmfeszt legjobb rendezője a román Corneliu Porumboiu lett, a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést a szerb Maja Todorovic és Ana Marija Rossi érdemelte ki, míg a legjobb színészi alakításért járó díjat a tizenegy éves német Helena Zengelnek ítélték oda. 

A filmmustra vasárnap este Pedro Almodóvar spanyol rendező legújabb filmjével, az önéletrajzi ihletésű Fájdalom és dicsőséggel zárult.

A Ruben Brandt nyerte idén a legjobb egészestés animáció díját a Magyar Filmdíjon, januárban pedig a Sky Arte televízió különdíját nyerte el a közép-európai filmek nagy presztízsű filmfesztiválján Triesztben.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.